Министърът на правосъдието Мария Павлова откри новото затворническо общежитие от открит тип "Хеброс" към затвора в Пловдив. Обектът е финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. На събитието присъства главният директор на ГД "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов, предава Plovdiv24.bg

"За мен е особена чест да присъствам на събитието, тъй като днешният ден е знаменателен – преди 145 г. е създадено първото българско правителство и е създадено Министерство на правосъдието, така че за нас е двоен празник.

Преди година и 4 месеца видях един проект и не можех да си представя как ще изглежда - тук беше една порутена сграда, бивш свинарник. Положиха се неимоверни усилия да се случи днешния ден. Благодаря на колегите, както и на партньорите от Норвежкия механизъм. 

Откриваме ново модерно съоръжение за 130 човека, с подобрени условия за пребиваване. Осигурена е среда и за лица в неравностойно положение.

Министерство на правосъдието се стреми не само за лишените от свобода, а и условията за работа на нашите служители. 

Изградено е и ново преходно отделение (т.нар. half way house) за лишени от свобода, на които им предстои освобождаване от затвора. Помещенията са за 9 лица, настанени в среда близка до семейната, за адаптация. 

Освен това общежитие предстои подобряване на материалната среда в корпуса на затвора на стойност 1.5 млн. лева. Надявам се всички да оцените направеното до тук" - каза министър Павлова. 

Главният директор на ГДИН главен комисар Ивайло Йорданов подчерта, че средата е благоприятна както за лишените от свобода, така и за служителите. 

Работата по обновяването е започнала в края на 2021 г., когато е направен работен проект от арх. Мариана Цветкова, а официалният старт на строително-монтажните дейности е на 21 февруари 2023 г. 

Дейностите са включвали реконструкция и смяна на предназначението на сградата. Тя е с обща площ 1789 кв. м., има 4 входа - един главен и 3 аварийни. На първия етаж са обособени 32 стаи, включително за хора с увреждания, а на втория - 33 стаи. Помещенията разполагат със самостоятелен санитарен възел, а на всеки етаж има отделна кухня, както и административна част. Капацитетът на общежитието е до 130 лишени от свобода. 

Преходното отделение е с площ 196 кв. м. и в него може да се настанят до 9 човека. Разполага с 4 спални, три от които са за двойно настаняване, със самостоятелен санитарен възел и кухня. В него ще се настанят лишени от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване, в близка до семейните условия среда да се подготвят за връщане в обществото. 

С откриването на общежитието и преходното отделение се изпълнява новата социална интеграционна система за лишените от свобода. 

Събитието завърши с музикален поздрав от народните изпълнители Любов Сариева, Манол Сариев и дамска танцова формация. Накрая беше извършен водосвет.