"Предизвикателствата пред туризма у нас са много, те се обсъждат с новите депутати. Изискванията са първо да се запази здравето за нас, семействата ни и нашите гости, така че трябва да приемем ваксинацията, за да продължим да работим". Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на туризма Стела Балтова, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив.

Балтова изтъкна, че служебното правителство е положило сериозни усилия и инвестиции, за да възвърне жизнеспособността на туризма у нас. Миналата година са постигнати 77% от туристите в страната ни, въпреки трудните пандемични условия. “Паралелно с това има много други въпроси пред нас - да продължим да работим за развитието на продукта, за качеството му и иновациите. Пловдив е един уникален пример за това, като тук се наблюдават както дигитални туристически продукти, така и иновации в развитието на туризма", каза Балтова.

Тя посочи, че има много предизвикателства тази година пред зимния ни туризъм, като тук отново на първо място е здравето и съхраняването му.

"България миналата година не затвори зимните си курорти. Но тази година конкуренцията ще е по-голяма в това отношение. Нашите курорти са готови – успяха да създадат условия, които да гарантират, че всички, които ги посетят ще се чувстват комфортно, уютно и ще избегнат зараза.

Сезонът ще бъде открит в средата на декември. На 18 декември се открива сезонът в Банско. Създават се подходящи условия чрез коридори, надявам се сезонът да бъде добър, но и предизвикателен", каза Балтова.

"Миналата година чехите откриха България като зимна дестинация. Надявам се те да се върнат и тази година. Балтова посочи, че вече има полети директно от Великобритания за Пловдив. Това е една отлична дестинация. Проведени са срещи и с други тур оператори освен от Великобритания, и от Чехия, Полша и др. Вече има и записвания. Очакваме един здрав и успешен сезон, така че целият туристически сектор да е удовлетворен", добави Стела Балтова.

Министърът на туризма посети Пловдов за да открие Дефиле на младото вино. "За 13-ти пореден път това чудесно събитие дава възможност на виното да дефилира през улиците на една от най-прекрасните туристически дестинации - град Пловдив", каза Балтова.

“И тази година гроздето даде своя плод, гроздоберачите го набраха, а винопроизводителите напълниха бъчвите. И то тук, в Пловдив, районът, известен с винарството, а и с много добри проекти за винен туризъм", каза Балтова. “Истината е тук, в чашите на щастливите хора. Истината е както при щастливите хора, така и при онези, които таят тъга, но виното ги успокоява. Пожелавам ви здраве и да посрещнете още по-благодатна година и да се радвате на своя труд и на здраве на своето семейство! Нека пребъде дефилето на младото вино и една успешна 2022 година, когато за 14 път да бъде организират този светъл фестивал!", каза още Стела Балчева.

“Приятно е да има такива мероприятия и когато успехът зад тях, той е видим", каза пловдивският кмет Здравко Димитров. “Днес отдаваме значимото на хората в този бранш от района", добави кметът.

Цветана ТОНЧЕВА