"В стария му вариант общежитието в "Хеброс", въпреки усилята на затворническата администрация беше в много лошо състояние, което водеше до непрекъснати жалби на лишените от свобода до Министерството на правосъдието и до съдебните органи", каза служебния министър Мария Павлова пред репортер на Plovdiv24.bg.

Тя сподели, че заедно с колеги й са горди, че са успели да изградят  новото затворническо общежитие и ново преходно отделение (т.нар. half way house).

"Това е придобивка, която отговаря на всички eвропейски и международни изисквания, както и с тези, които ни се дават с ежегодните доклади на Комитета против изтезанията, така и с указанията който ни се дават по делата на европейския съд по правата на човека. С реновирането на общежитието покриваме всички стандарти".

По думите й преходните помещение са с цел да се намали нивото на рецидив. Преди да излязат на свобода, затворниците ще имат работа с психолози, за да може интеграцията към нормалния живот да бъде ползотворна.

Служебният министър на правосъдието допълни, че в Самораново е изготвен изцяло нов затвор, а скоро ще се открият затворнически отделения и в Бургас.

Тя допълни, че строително-монтажните работи в основния затвор в Пловдив скоро ще започнат. Договорът вече е подписан, а проектът е на стойност 1,5 лева.