Министърът на туризма Евтим Милошев взе участие в откриването на двудневното събитие "Дни на Алжир“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Събитието, което събра на едно място студенти и гости на факултета, включва фотографска изложба, която представя културата, туризма и музиката на Алжир, страна с древна история и богато културно наследство. Посланикът на Алжир в България Н. Пр. Месоуд Мехила също участва в откриването, като сподели важността на културния обмен и сътрудничеството между двете държави. Домакин бе деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ проф. д.н. Климент Найденов.

В своето изказване, министър Милошев подчерта значението на културния туризъм и устойчивото развитие в сектора. "Туризмът не само генерира приходи и създава работни места, но и има ключова роля за опазването и популяризирането на културното наследство“, отбеляза министърът. Той подчерта, че отговорният и устойчив туризъм е единственият път напред, за да могат бъдещите поколения също да се наслаждават на туристическите обекти. "Отговорните туристически практики намаляват негативните ефекти, като свръхтуризъм и комодификация на културата, и същевременно запазват автентичността на дестинациите“, добави той.

Събитието предизвика широк интерес сред студентите, които получиха възможност да се запознаят с възможностите на културния туризъм, както и със съвременните предизвикателства пред сектора. Геолого-географският факултет на Софийския университет е с утвърдени традиции в изучаването на туризма, като специално внимание се отделя на културния и историческия туризъм. Факултетът работи активно за популяризирането на туристически дестинации, съвместно с известни експерти в областта, като проф. Николай Овчаров, който е известен с приноса си за развитието на историческия туризъм.

"Геолого-географският факултет има дълга традиция да подготвя специалисти, които да работят за популяризирането на културни и исторически дестинации не само в България, но и на международно ниво,“ заяви деканът проф. Климент Найденов по време на откриването.

Събитието "Дни на Алжир“ също така дава възможност за обсъждане на новите тенденции в туризма, включително процесите на комодификация на културата, които могат да окажат отрицателно въздействие върху автентичността на дестинациите. Министър Милошев подчерта важността на съчетаването на икономическите ползи от туризма с отговорното му развитие, за да се избегне загубата на културната идентичност на дестинациите.