Следващата седмица  веорятно ще стартира обществената поръчка за изграждането на оперативните бази за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS). Това съобщи на летище Бършен край Сливен министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, предаде репортер на "Фокус". По думите му процесът ще продължи година и половина. Първият хеликоптер трябва да пристигне в края на месеца, а останалите два, съгласно договора, през лятото и в края на годината, уточни Гвоздейков.  Министър Гвоздейков благодари на кмета Стефан Радев за безрезервната помощ и подкрепа за реализацията на проекта. На летището ще бъде изградена третата временна оперативна база за спешната медицинска помощ. В нея се очаква да бъде позициониран третият хеликоптер, който ще пристигне в края на 2024 г.

Община Сливен е предоставила за временно ползване терен и сграда, които ще се използват до изграждането на постоянната оперативна база, която също ще се намира на територията на летището. Ремонтът  на летището ще бъде за сметка на държавата, а Сливен е избран заради георграфското си положение, уточни министър Гвоздейков. Така оперативната база ще обслужва Югоизточна България от Свиленград, през Стара Загора и Бургас, и вероятно до Шумен. До края на годината базата ще бъде готова за експлоатация. "Сливен е на еднакво разстояние от тези градове и ще може да обслужва и магистралата, която поема трафика от Южното Черноморие до София и обратно“, посочи министърът.

В края на април влизат в сила промените в европейското законодателство, според което базите за спешна медицинска помощ и хеликоптерите ще поемат и планинското спасяване.

От своя страна кметът Стефан Радев, изказа благодарност към министъра за усилията му свързани със Спешната медицинска помощ по въздух и внедряването й в България. "Това е система важна за всички български граждани. За нас, като регион е важно, че  една от базите ще бъде именно в Сливен, не само заради навременната помощ при нужда. Благодарение на нея, ще бъдат разкрити качествени нови работни места, а ние ще подкрепяме изграждането на HEMS и функционирането й с всичко, което можем", посочи още кметът.