Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей на музея, който се намира в сградата на Априловската гимназия в Габрово.

По думите му между 6 000 и 7 000 ученици посещават музея годишно, а много от тях са участвали в уроци, които техните учители са подготвили заедно с музейните работници в залите с архиви и експонати. Музеят и неговите служители бяха поздравени за празника и от кмета на Габрово Таня Христова.

Министър Цоков подчерта, че народите се развиват от една страна въз основа на традициите, но от друга – на иновациите и възможността за бъдещо израстване. "Учениците научават историята на българското образование, но тук търсят и възможности да приложат нещо в своята училищна практика -от самите правила в училището до това ученици да помагат на ученици. Това е една от най-съвременните методики – учене чрез правене и чрез взаимно обучение“, поясни министър Цоков.

Музеят в Габрово е активен участник в програмите на МОН, които включват музеите като образователна среда.  В периода 2018 – 2024 г. в 5 двудневни обучителни семинара са участвали близо 380 музейни специалисти и педагози от страната и чужбина. Представени са 15 добри музейно-педагогически практики – уроци на учители, получили наградата на МОН за най-добър урок в музей или друга културна институция. Изнесени са 184 урока с близо 4 123 ученици.

През тази учебна година също ще има възможност над 7 000 ученици от цялата страна да участват в дейности по новия модул на Национална програма "България – образователни маршрути“ – "Културните, държавните и научните институции като образователна среда“.

По случай юбилея министър Цоков връчи на директора Любка Тинчева плакет с изображение на кирилицата и книга за българската азбука. Той подари и дигитализирана версия на тефтерчето на Христо Ботев, издание на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“, с пожелание да се провеждат повече интерактивни уроци в музея. Госпожа Тинчева благодари за подкрепата на МОН и подари на министъра две ценни книги – "Заветът на Васил Априлов“ и последното издание на Рибния буквар на Петър Берон. Тя представи и 15-те учебни тетрадки по история, издадени от музея, които са полезни за всеки учител и най-вече за преподавателите в неделните училища в чужбина.

По време не честването бе открита външна експозиция "Благодетели и дарители за образование в Габрово“ в двора на музея. Подготвена бе и изложба "Национален център "Музейно училище“ – мост между Училището и Музея“. Гостите разгледаха и външната експозиция "Васил Априлов– благодетел на новобългарското образование“ и положиха цветя пред паметника на големия възрожденец.

Министър Цоков посети и Националната Априловска гимназия, която е наследник на първото светско новобългарско училище.

Сред гостите на тържеството бяха началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово Георги Маринов и много бивши музейни служители, работили за съхранението на хиляди безценни експонати. Поднесени бяха и поздравителни адреси от областния управител Мария Башева и от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.