Изкуственият интелект не трябва да се разглежда като заплаха, а като възможност за развитието на образованието в България. Това каза при откриването на Националния форум на младите педагогически специалисти “Предизвикателствата пред образованието и младите педагози в XXI век" министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде кореспондент на “Фокус". Събитието се провежда за девети пореден път, като през тази година то отново събира 60 млади учители от всички етапи на образование от цялата страна. Специален гост на конференцията, чиято тема през тази година е “Изкуствения интелект в образователния процес - симбиоза между технологии и традиции", бе министър Цоков.

Той приветства организаторите от РУО - Велико Търново и участниците и определи форума като уникален.

“Този форум е уникален с това, че една инициатива на едно основно училище, което има визията, че трябва да подкрепя младите учители, се е развила до национален форум. Учителите са изключително важна част от нашия живот, но те са още по-важни в технологичната революция, защото те са връзката между високите технологии и социално-емоционалното развитие на учениците", каза още министъра.

Той поздрави организаторите и за избора на тема, тъй като подчерта, че изкуственият интелект е основна характеристика на Образование 5.0.

“Вие не трябва да търсите само правилните отговори от децата, а да ги учите сами да ги намират чрез задаване на правилните въпроси. Те трябва да развиват критично мислене. Изкуственият интелект не трябва да се разглежда като заплаха, а като възможност за развитие на професията. Той ни помага да развиваме силните страни, да възпитаваме ценности, да учим децата да работят в екип", допълни проф. Цоков.

Той заяви и, че Министерство на образованието и науката работи в насока за развитието на младите учители и тепърва ще реализира стратегии в тази посока.

Форумът продължава до събота, като в програмата са включени различни лекции, работилници и посещения на ОУ "Бачо Киро" в старата столица.