Министърът на иконимиката и индустрията  Богдан Богданов обяви във Видин днес, че в развитието на видинската индсутриална зона ще се инвестират 25 млн.лв.  за да се превърне Видин “в логистичен и интермодален хъб", предаде репортер на "Фокус". Новината министърът обяви на пресконференция, след срещата си с кмета д-р Цветан Ценков, областния управител Иво Атанасов и депутата Любен Иванов. Индустриалната зона се управлява от Национална компания "Индустриални зони“ и към момента има изготвен проект от страна на компанията за финансиране, което ще е по Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Съвместно, със собственото финансиране, говорим за 25 милиона лева, които ще бъдат инвестирани във вътрешна инфраструктура и подготовка на самия терен, който има наистина потенциал да се превърне в регионален логистичен хъб, каза министър Богданов. Тук имаме връзка с жп транспорт, с пристанище, близка връзка до Дунав мост, което дава всички предпоставки наистина да се развие този регион като логистичен и интермодален хъб.

Министърът сподели, че е имал възможност да посети и "Ел Би Булгарикум“ и  да се запознае в детайли с производството и с проблемите на дружеството. Предстои модернизация на производството на "Ел Би Булгарикум“ тук в базата му във Видин, както и възможността да бъде разкрита паралелка за дуално обучение, която да бъде и финансирана от фирмата, каза още той.

Богданов допълни, че по време на срещата са обсъдени много бъдещи проекти, 

като част от тях вече са в процес на развитие. Дискутирали са бъдещото развитие на Видин и региона, като “най-доброто, което е особено важно, е завършването  до една година и половина на пътната връзка към Видин" каза още икономическият министър. “Това е важно, защото от Видин пътят към Северна и Западна Европа ще  бъде доста по-облекчен".

Трябва да създадем конкретна, работеща индустрия за да останат хората в региона и да се завърнат тези, които работят извън него, бе категоричен Богдан Богданов.Той допълни, че основен фокус както на местната власт, така и на държавата, трябва да бъде развитието на туризма в региона. Защото тук има какво да  видят туристите-голямо е историческото значение на региона и на  всички културни и национални обекти, които се намират на неговата територия.

Продължаваме да работим много активно с представителите на местната власт, бе категоричен Богданов, с която са обсъдили и някои конкретни идеи и стъпки за насърчаването на инвестициите, изграждане на допълнителен капацитет в общината.Той се ангажира министерството на икономиката да работи с общинските експерти и експертите на  областна администрация като един екип за бъдещото развитие на Видин и региона, защото развитието на Северозападна България е приоритет на държавата.

Ирена Данаилова