Срутището край село Тикале е нагледен пример на липса на приемственост и бягане от решения. Това задълбочава един проблем и не води до нищо добро за гражданите. Тава каза на пресконференция в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройство, Андрей Цеков, предаде репортер на "Фокус“.

"Договорът за това свлачище е през прословутите ин хаус процедури още от 2019 г, с платени аванси и бездействие продължило в продължение на години, поради няколко причини. Първо - правна и политически несигурност и страх от администрацията в условията на въртележката от смяна на политическото лидерство да се предприемат каквито и да е действия по тези договори. Действията, които аз съм разпоредил да бъдат приети е, че работата на министъра на регионалното развитие е проектирането и строителството. Оттам-насетне, въпросите свързани с правни проблеми по възлагането не са на министъра. Поради тази причина, ние сме предприели действия тези договори да бъдат довършени. Най-малкото защото по тях са платени публични средства, защото тяхното прекратяване, отлага решаването на проблема и създава правни спорове и по тази причина ние пристъпим към изпълнение на въпросния проект, който е изготвен и приет през 2023 г.“, поясни министърът.

Той уточни, че е необходимо да се извършат отчуждения, тъй като строителните дейности излизат извън обхвата на сервитута. "Разбрахме се колегите от АПИ да извършат нов оглед на мястото и да предприемат временни мерки и действия за подобряване на транспортната обстановка доколкото е възможно чрез средствата на текущите ремонти, специално за това свлачище“, каза още министър Цеков.