Минералният плаж "Белово" е в центъра на голям спор, а хората се чудят защо той не работи. За да разберем повече по темата, ние потърсихме представител от фирмата собственик на имота - "Си Финанси Имоти".

"Първо ще започнем с факта, че Община Белово дълго време не плаща задълженията си по обществени поръчки, които са изпълнени от фирми от региона, от сдружения, които са участвали в обществени поръчки. Спечелили са ги, извършили са услугата и не са получили своите средства доста дълго време - няколко години. Тези фирми, които са сравнително малки, са потърсили помощ от небанкови финансови институции, с които една част от своите средства да могат да си ги възстановят. И на база на тези т.нар. цесии, които са извършени по тези вземания, част от имотите, собственост на общината, включая и басейна със съоръженията и оборудването, бяха изнесени на публична продан от частен съдебен изпълнител и придобити на публичен търг. След което самият басейн и съоръжения, които са били общинска собственост, трябваше да се приведат във вид, за да може да бъде ползван от населението, от хората от общината, които дълго време не могат да го ползват. Тръгна някакъв частичен ремонт, и той се извършваше от фирма, която щеше да бъде наемател. След което се получи една заповед от кмета, с която беше обявено, че се извършва незаконосъобразно строителство – беше спрян достъпът, беше спрян токът до самото съоръжение със заповед на кмета, с което всякакви достъпи, дори охрана не може да бъде осигурена на това съоръжение, което доведе до опасност за него от разлив на вода и наводнение, а също така и да се ползва в летния сезон. И започнаха съдебни действия от наша страна с жалба до съда чрез самия кмет", разказа пред "Фокус" Васил Чернаев, представител на фирмата собственик на плаж "Белово" - "Си Финанси Имоти".

"Има решение на съда, което казва, че предварителните обезпечителни действия не могат да бъдат спрени, такъв е законът, и е подаден иск от страна на фирмата собственик, с което да се жалят действията на самия кмет. Като цяло, вероятността за спечелването от наша гледна точка на собствениците на имота е доста голяма по простата причина, че действията и самата заповед не е в компетенцията на кмета. Тя е в компетенцията на РДНСК. На всички обекти, които са с достъп на хора над 500 човека е в рамките на правомощията на РДНСК. Обвинени сме, че самият басейн не е довършен", коментира още той.

Васил Чернаев уточни, че наистина басейнът не е бил в добро състояние, когато е бил придобит.

"Но независимо от това има документ, който аз ще ви представя, за въвеждане в експлоатация на самото съоръжение още от 2009 година, след което той може би 7 или 8 години е работил, след различни съдебни действия по отдаването му на концесия, продажба чрез заменки, с едно решение на съда е върнато в собственост на общината, на база на което частен съдебен изпълнител като длъжник общината го е изнесъл на публична продан, като на този търг, всеки един участник е можел да се яви, той е публичен, свободно може да се яви всеки, който пожелае, обявен е, както се обявява по закон", допълни той.

"Това е причината, по която искаме да повдигнем въпроса и самите граждани от района на Белово да разберат за действията на кмета. Пак казвам, първоизточникът е задължения, неплатени от Община Белово, респективно от кмета, независимо че има общинско решение за плащане на част от тях, и спирането на бизнес дейности на определени юридически лица, които са без основания, без икономическа логика, без да се водят дори разговори, да се стигне до някакви компромисни решения, свързани с обществения интерес. А пък неплащането на тези задължения са в доста сериозен размер. По тях вървят законови лихви, които рано или късно ще бъдат платени от общината, респективно от данъкоплатеца на този район, което абсолютно не е в обществен интерес. Това е едната причина за разговора. И другата причина е, че точно преди да бъде издадена заповедта, по желание на кмета, ние проведохме разговор с него, в наш офис, в който ние помислихме, че ще говорим за начина, по който да бъдат разсрочени тези плащания, начина на плащане, да влезнем в някакви преговори – не ставаше въпрос за нищо такова. Разговорът беше насочен от гледна точка и въведен в политически контекст – кой на кого пречи, кой на кого пари дава, кой на кого участва в кампанията. Ние нямаме нищо общо с това нещо, нямаме никакво участие в каквито и да е политически действия. И най-странното, което е, беше зададен въпросът за колко бихме продали обекта", разказа още пред "Фокус" Чернаев.

Плажът е с минерална вода, която е каптирана в съседен имот на 100-150 метра от плажа. То е съоръжение, което е съществувало още преди 11 ноември, социалистически обект. В него са изградени три басейна, плюс съблекалня с обект за хранене. И под тях са така наречените "помпи“ – съоръжения, филтри, свързани с обслужването на басейна. В момента е с допълнително сложено съоръжение като водна пързалка. Помпите, които са сменени и изградени с актуални тръби са с възможност за тип джакузита, релакс зони, два детски басейна, които дават възможност на семейства да почиват. 

От страна на фирмата собственик на плаж "Белово" има подозрения, че има чисто икономически интерес. "Ако има интереси за покупката му, цената да му е по-ниска, той е със спряно действие, неработещ. Едно е работещ, едно е да му извадиш отчетите, с които си платил данъци на общината, платил си към фиска необходимите осигуровки, данъци и т.н. Декларирал си направените обеми, това води до сметка колко би струвало и колко един инвеститор бъдещ би спечелил или би платил, което няма как да бъде сложено на самата маса за преговори", каза Васил Чернаев.

"Надяваме се общественият интерес да надделее, хората да бъдат информирани за това, което те губят в момента. Първо - достъпа, след това безсмислени разходи, които общината прави зад гърба на данъкоплатците. И се надяваме да предизвикаме един нормален разговор, с който да влезем в диалог, без политически пристрастия, в който да решим този проблем чисто икономически в интерес на гражданите на регион Белово", изрази желание представителят на фирма "Си Финанси Имоти".