План-сметката за чистотата на столицата през 2022 г. не удовлетворява изискванията ни. Това каза Милка Христова – заместник-председател на групата на "БСП за България“ и на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

По думите й от БСП нямат надеждна информация за изпълнението на план-сметката за чистотата на столицата за 2021 г.

"Данните, с които разполагаме са до септември, тоест липсва четвъртото тримесечие. Беше ни казано, че голяма част от направените разходи се фактурират тогава“, посочи тя и допълни, че е поискала такива данни, които е трябвало да са достъпни до настоящата сесия на Общинския съвет. Това, обаче – не се е случило.

Според Милка Христова начинът, по който се отчита миенето и метенето на улиците, не е надежден.

"В площи, без да има каквито и да е натури. По-рано имаше такава практика, но тя беше изключително нелицеприятна, защото стана ясно, че някои централни райони се мият по няколко пъти, а в някои не е влизала машина и не са виждали маркуч“, посочи тя.

"Не мога да разбера при положение, че парите за уличното зимно почистване за 2021 г. стана ясно, че са изразходвани до края на 30 септември т.г. при планирани 17 млн. лв. Въпросът ми е с какви точно пари ще почистваме това тримесечие? Виждаме, че този месец е снежен. Защо за следващата година са планирани пари в същия размер на средствата? Отново ли обричаме зимното почистване и поставяме под въпрос финансовото му обезпечаване“, каза още тя.

Милка Христова обърна внимание на разходите за външни услуги.

"Те са моя слабост. Обикновено с това ви занимавам, когато става въпрос за начина, по който работи "Чистота-Искър“, сегашният "СОФЕКОСТРОЙ“, защото там става ясно, че голяма част от услугите се извършват от външни фирми. Разходите за външни услуги са над 40% - 11 милиона и 264 000 лв. На мой въпрос ми беше отговорено, че това са разходи, свързани с производството на RDF, за който всички знаем, че след като го произведем, плащаме той да бъде транспортиран до циментовите заводи и за неговото горене. За каква ефективност на завода и третирането на отпадъци можем да говорим при положение, че в момента произвеждаме само 53 тона RDF по заявка на циментовите заводи ?“, запита тя.

По думите й RDF горивото практически се подарява за циментовите заводи и ТЕЦ-овете на Христо Ковачки.