Земеделието ни се управлява от хора, които не знаят от коя страна се държи мотиката, каза за "Фокус", днес по време на протеста Милен Милчев, земеделски производител от Видин. Той, заедно със своите колеги от региона и близо 80 тежки машини, от десет часа сутринта блокираха подходите към "Дунав мост 2“ при Видин.

Милен Милчев, беше категоричен, че се надява този път протестът им да е по успешен. Той допълни, че "от предишните протести остана горчивото усещане, че бяхме излъгани. И обещанията въобще не бяха изпълнени. А именно - да няма внос на зърно от Украйна, докато не бъде продадено нашето българско зърно от складовете. Складовете ни и днес продължават да бъдат пълни и вносът си продължава по всякакъв начина. Проблемът ни всъщност е, че земеделието ни се управлява от хора, които не знаят от коя страна се държи мотиката. Буквално се съсипва нашето земеделие и нашия поминък, а от тук нататък и храната на българите, която храна ще се произвежда някъде другаде, а не у нас“.

Видинският зърнопроизводител, вижда решението “в една нормална политика свързана със земеделието. На първо време осъществяване на политика, осигуряваща просъществуването на всички тези хора излезли, тук на протест, които продължават да упорстват и търсят правата си. Причината е, не че ние не умеем да работим земята, за да сме тук, а защото бяха добавени външни условия, които буквално ни направиха не конкурентно способни на пазара. Надявам се да издържим докрай и успеем да принудим управляващите да изпълнят исканията ни. Които не са  кой знае какви-те са на практика, осигуряващи засяването на площите напролет“, допълни Милчев.

Земеделската блокада  на "Дунав мост 2“ при Видин продължи повече от обявените два часа. Крайния и срок за този ден, да бъде вдигната и пътя отворен за движение, е тази вечер в 18 часа, обяви по рано днес Жечко Андрейнски, председател на регионалната организация на видинските зърнопроизводители.

Адвокат Васил Бенов, директор на смесеното българо-румънско дружество, стопанисващо "Дунав мост 2“ каза за "Фокус“, че до 17.15 ч.  останаха блокирани  двете платна към и от граничния контролно-пропускателен пункт при Видин - Калафат. Движението за товарни автомобили към и от Румъния бе спряно от 10 часа сутринта. Граничният пункт започна работа малко след 17.15 часа и моторните превозни средства се пропускат и в двете посоки.

Исканията на зърнопроизводителите са: законодателни промени, свързани с тавана на рентите, закона за браншовите организации, закона за кооперациите, промяна на условията на зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна. Те настояват и за нова методиката за подпомагане на сектора. Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите, определи  като "подигравка, определената финансова помощ от държавата, която разделя земеделските производители на печеливши и губещи“. На територията на Видинска област близо 60 зърнопроизводители обработват над 350 000 дка обработваема земя, каза още Андрейнски.

За утре отново е насрочен протест, който ще блокира от 10 ч. подходите към "Дунав мост 2“.

Ирена Данаилова