Миденият и рибен фест в Каварна е с юбилейно XX издание, което предстои на 25 и 26 август, предаде репортер на "Фокус". В първия ден от 17:00 часа ще заработи детско морско ателие. Там малчуганите, местни и гостуващи, ще могат да проявят фантазия и сръчност в рисуването върху камъчета и миди.

От 18:00 часа своите кулинарни умения ще представят кметове и кметски наместници от морската община. Гост на тазгодишното издание на феста е шеф- готвач Снежана Орлова от екипа на предаването "Гозбата на България“. Тя заедно с кмета Елена Балтаджиева ще приготви изискани ястия и деликатеси от риба. Кулинарните морски изкушения с миди, скариди, рибни чорби и блюда ще могат да бъдат опитани от почитатели на морската храна, станали част от празника в края на август. В 20:00 часа започва музикалната програма. Тя е с участието на популярната българска изпълнителка Нели Рангелова.

Във втория ден на Миден и рибен Фест-Каварна 2023 сцената ще бъде открита от 18:00 часа с концерт на малките таланти на България от "Летни творчески академии - Каварна 2023". Програмата ще продължи от 20:00 часа с концерт на Тома Здравков. Всички прояви ще бъдат на площад "Защитата на Каварна“.

В дългогодишната си история фестивалът в Каварна предложи на местни жители и гости уникални и незабравими емоции с кулинарно шоу, музика и срещи с известни личности. Верните почитатели помнят години, когато организаторите подготвяха около 1 тон риба и 2 тона миди, а кметове от различни български градчета готвеха с любов и настроение. 

През далечната 2021 г. например местни рибари в Каварна имаха слука и бяха уловили черноморски лаврак, който вече почти не се лови по нашето Черноморие. Рибената чорба, която се приготвя поне от 5 вида риба, се раздаваше безплатно на гостите, а те се наслаждаваха на всевъзможни деликатеси от риба, миди и рапани. 

Жулиета НИКОЛОВА