Девет експерти вече оценяват проектите в конкурса за идеен проект за Център за екпериментално куклено изкуство към Държавен куклен театър Стара Загора, съобщиха за "Фокус" от културната институция. Международното жури включва представители на пет държави- България, Румъния, Швейцария, Полша и Унгария.

Българите, които оценяват близо 100 проектни предложения са Петър Торньов, Ивайло Игнатов, Пенка Станчева, Мариана Сърбова и Веселин Димов. В състава на журито влизат още  Анеке Абелах от Швейцария, Константин Гуджа от Румъния,  Мачей Гил от Полша и Мартон Хорн от Унгария. 

Победителите в конкурса ще станат ясни на 28 юли. Голямата награда е 10 000 лева, като класираният на първо място ще бъде поканен да изработи технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на новата сграда. 

Проектите ще бъдат оценявани при пълна анонимност за авторството им. Проектните предложения са дело на архитекти от над 30 страни от всички континенти. 

"Ние сме си мечтали и сме се опитали с този конкурс да осъществим тази мечта. Говорих с доста архитекти от Стара Загора. Това ще бъде първият международен архитектурен конкурс в Стара Загора. Това ще допринесе още за развитието на общността в града и отделно ще получи нов духовен център“, каза Дарин Петков, директор на Държавен куклен театър - Стара Загора. 

Рени АТАНАСОВА