Международно биенале на църковните изкуства започва днес във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Старата столица е домакин на събитието, което се организира от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, за осми пореден път.

Международният форум ще бъде официално открит в 17:00 часа, а мястото са Изложбени зали "Рафаел Михайлов“. Предвидени са молебен и награди за най-добрите участници.

В експозицията ще бъдат представени творби на съвременни автори в областта на православните църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка, миниатюра, утвар, графика и т.н.

Тазгодишното издание на форума се отличава с участници от Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Русия и Украйна и с предвидена богата програма от съпътстващи събития. Едно от тях е фотографската изложба "Воздвижение. Кръстът на Света Гора Атонска“ на Георгиос Пупис от Светогорски център "Агиоритики естия“, Солун, Гърция, както и презентация на проф. д-р Миглена Прашкова – "Иконостасите на проф. д-р Симеон Захариев (1955–2020) – ретроспекция“.

На 19 октомври отново в Изложбените зали стартира международен симпозиум по иконографско изкуство, чиято цел е да привлече вниманието и да акцентира върху процеса на създаване на произведения на църковните изкуства и то от световно признати автори като проф. д-р Георгиос Кордис – преподавател по Византийско изкуство, Атински университет, Гърция (2003-2008) и гост-лектор в редица университети в Европа и САЩ от 2003 г. Друг гост на Биеналето и участник в симпозиума е доц. д-р Михай Коман, който е преподавател в Букурещкия университет, Румъния, в Православния богословски факултет на катедра "Систематическо богословие, литургика и свято изкуство". Именно той лично ще представи книгата си "При вратите на Рая. Живописта на един параклис“ на 19 октомври от 16:00 часа. Програмата ще продължи с беседа на тема "Раят и неговата иконологична интерпретация“, водена от доц. д-р Мариян Стоядинов, преподавател в Православния богословски факултет. Партньор на форума е Регионалната библиотека "П. Р. Славейков“ във Велико Търново, където ще се състоят няколко представяния на книги: на 17 октомври – 17:30 часа, РБ "П. Р. Славейков“ – книгата на чл.-кор. проф. д. изк. Иванка Гергова "Светогорски теми в изкуството по българските земи (XVIII-XIX в.)“ и на 20 октомври – 17:30 часа, РБ "П. Р. Славейков“ – книгата на д-р арх. Милен Маринов "Храмовете на архитектон Димитър Сергюв“.

Международното биенале ще приключи на 9 ноември с представянето на художествено-документален филм и издаването на двуезичен българо/английски електронен каталог.

Идеята и реализацията са дело на Катедра "Църковни изкуства" на Православния богословски факултет на Великотърновския университет, а партньори са Сдружение "ИКОНА“ и Община Велико Търново.