Годината, белязана със знака на пандемията, е изключително трудна за кукления театър. Това съобщи Ефимия Павлова, директор на ДKT Сливен.

"Може да сме имали трудни сезони по стечение на различни обстоятелства, но това никога не ни е плашело, защото може да се справим с усилие и труд. Но през последните две години, се борим с нещо непознато и на практика бяхме лишени от правото си на труд. За нас е важно, когато имаме един художествен продукт, да може да го види колкото се може повече публика", коментира тя.

По думите на Павлова и тази година Държавния куклен театър в Сливен няма да има възможност да организира и да проведе Международния фестивал на изкуствата "Магията на вятъра", който се стреми да обедини вкусовете на малки и големи, родители и деца, зрители и професионалисти.

Първото издание на биеналето датира от 2009 г.Причината е липса на финансиране.

Фестивалът "Магията на вятъра" дава възможност за изява и среща на различни арт форми, свободно съжителство на специфични и синтетични форми, представени в класически и нестандартни пространства, насочени към широка аудитория.

През 2021 година ДКТ Сливен навърши 60 години и наред с предизвикателствата заради коронавируса, екипът се подготви да отбележи подобаващо своя юбилей, но ситуацията не позволи това да се случи. Сега амбицията на ръководството на институцията е да издаде албум, включващ историята и паметта на театъра.