Участници от чужбина очакват за пръв път организаторите на Изложението за младежко техническо творчество в Горна Оряховица, предаде кореспондент на “Фокус". По покана на общинската администрация, в осмото издание на форума ще се включат ученици от "Angel Saligny Technological Highschool“ в румънския град Рошиори де Веде.

Участниците ще са над 200, като те пристигат в железничарския град заедно със своите ръководители от всички точки на България. Събитието ще се проведе в дните 14 и 15 ноември в спортната зала на Горна Оряховица.

Свои разработки и иновации ще покажат ученици, както и студенти от Русенски университет, от Техническите университети в Габрово и София, и от столичния Химикотехнологичен и металургичен университет.

Паралелно с  техническото изложение ще се състои и състезание по роботика, в което ще се включат 20 училища от страната. Създател и двигател на това единствено по рода си събитие е инж. Владимир Григоров, председател на Фондация "Милен Григоров“. Изложението за младежко техническо творчество се провежда с подкрепата на Община Горна Оряховица.

За следващите издания на форума ще бъдат изпратени покани за участие до всички побратимени на Горна Оряховица градове и до технически учебни заведения в Европа. Целта на местната власт е занапред Изложението да добива все по-голяма популярност, да разширява своето влияние и авторитет и отвъд границите на страната.