Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев откри международната конференция "Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе“ в курортен комплекс Пампорово, предаде репортер на "Фокус“. Форумът, който продължава до 6 юли 2024 г., е посветен на 90-годишния юбилей на курорта. Организиран е от Община Чепеларе в партньорство с Български съюз по балнеология и СПА туризъм и "Пампорово" АД.

"Целта на нашия форум е да подчертаем възможностите на Пампорово и региона в областта на климатолечението, като представим нов и модерен поглед към тази дестинация. Уверен съм, че със съвместните усилия ще успеем да обогатим и развием потенциала на климатолечението и да подобрим качеството на живот на нашите жители и посетители. Конференцията е резултат от последователната политика на Община Чепеларе за развитие на туризма и подкрепа на местния бизнес. Стремим се да използваме ресурсите от туристическия данък по най-добрия начин, за да създадем повече възможности за събития през всички сезони на годината“, заяви кметът на община Чепеларе и пожела форумът да бъде успешен и вдъхновяващ, за да донесе нови идеи и решения за бъдещето на климатолечението в нашия регион.

Изпълнителният директор на "Пампорово“ АД, Мариян Беляков заяви, че се надява крайният ефект да не касае само хората, които посещават региона от гледна точка на туризъм, а да доведе и до по-доброто качество на живот и на местното население, което да може да се възползва от това, което правим. "Това е началото на връщането на старата слава на Пампорово от преди 50-70 години, когато е бил силен летен курорт. Тепърва предстои много работа, всички тези продукти, които създадохме следва да бъдат наложени през следващите години. Тази политика ще продължи. Няма да спрем да развиваме климатолечението и развитието на лятното Пампорово. Ще бъдем по-агресивни от всякога“, посочи Беляков.

Той акцентира и на факта, че с нетърпение очакват да завършат проекта за термален парк, който е в непосредствена близост до Пампорово. "Той ще се впише по един перфектен начин в тази стара-нова концепция за Пампорово. Ще направим всичко възможно Пампорово да се превърне в един страхотен оазис, в който хората да бягат от огромните жеги и високите температури, не само в България, но и гледаме към пазари, които са далеч от България, включително много на изток. Бъдещото е динамично и сме длъжни да гледаме във всички посоки и да се опитаме да се адаптираме и интегрираме към заобикалящата ни среда“, подчерта Беляков. Той благодари на участниците във форума и допълни, че е сигурен, че заедно ще постигнат много през следващите години.

д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на ЕСПА и председател на БСБСПА заяви, че за първи път подобна конференция се случва в България и в Пампорово, който преди 91 години е възникнал на основата на климатолечение. "Това събитие нямаше да бъде възможно, ако решението на Консултативния съвет, чийто председател е кмета на Чепеларе, Боран Хаджиев не бе да подкрепи именно развитието на община Чепеларе, като стъпне на традициите отпреди 60 години за община Чепеларе и 90 години за Пампорово. Надявам се примера на община Чепеларе да бъде заразителен и за други общини в България, защото това е единствения начин регионите да се развиват, когато курортната такса се изразходва целево и се реинвестира в събития, в инфраструктура, в проекти, свързани с развитието на туризма. Туризмът е един от основните отрасли както за България, така и за този регион и ако общините не подкрепят развитието на туризма с тези средства е много трудно. Мога да кажа, че община Чепеларе е една бяла лястовица.  Много се надявам програмата, която стартира Министерството на туризма преди две години да децентрализира средствата за реклама през общините и регионите да продължи и община Чепеларе и регион Родопи да бъде първият след черноморските общини и да получи възможност да работи по тази програма“, посочи д-р Кацарова.

Тя отбеляза, че климатолечението е бъдещето. "На фона на глобалното затопляне, ние трябва да следваме добрите практики на Австрия и Германия. Благодарим на "Пампорово“ АД, че неуморно развиват курорта – условията за ски тук са най-добри в цяла Европа. След 2 часа следобед в европейските курорти се карат водни ски. Австрия е започнала програми, свързани с добрия климат – климатолечението, които се предлагат на туристите след 2 часа. Пампорово работи в тази посока. Радвам се, че на конференцията заедно сядат образованието, медицината и бизнеса и тя ще бъде много полезна за всички. Устойчивото развитие на България минава през развитието на здравния туризъм и климатолечението е част от здравния туризъм“, допълни д-р Кацарова.

Александра Цанкова – ръководител здравна комуникация и външен маркетинг в "Пампорово“ АД посочи, че здравето е оставено на последен етап в живота, защото първо гледаме развитие и кариера. "В забързания сват като отидем на почивка трябва да насочим внимание към превенция на заболяването. Развиваме здравни програми в Пампорово и се стремим да доведем Пампорово, България и Европа до едно ново начало, с цел да се даде на децата по-добър пример, как и защо трябва да се следи какво се случва. България има огромен потенциал, не само от гледна точка на природните дадености, а и защото е една малка територия с много любящи и сърдечни хора, които желаят да предадат своята добра практика и добрите си знания“, допълни Цанкова.

Програмата на тридневната конференция е организирана в 5 панела. Д-р Татяна Ангелова  разкри традициите в климатолечението в Пампорово в стартиращия панел, в който Александра Цанкова  запозна гостите с кратка история за създаването на комплекса като климатолечебен курорт и  отбеляза развитието на дестинацията в наши дни като модерно и развиващо се място за почивка и възстановяване.

"Приносът на интердисциплинарните екипи в процеса на здравна превенция, лечение, рехабилитация и поддържане на добро качество на живота в комбинация с климатолечение" е темата на Панел 2 с лектори от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Панелисти по темата ще бъдат проф. Тодорка Костадинова, проф. Гергана Ненова и д-р Магдалена Близнакова.

В Панел 3 ще бъде отделено специално внимание на темата "Климатолечението – ползи за деца, тийнейджъри и възрастни" с модератор д-р Татяна Ангелова и панелисти д-р Захаринка Гочева и чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков. Във фокуса на вниманието ще бъде и климатолечението в Европа, а в дискусията ще се включат д-р Сийка Кацарова – вицепрезидент на ЕСПА и председател на БСБСПА, Чила Мезоси – главен секретар на ЕСПА и проф. Ангела Шух - професор по медицинска климатология в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Гостите от чужбина ще говорят за ролята на климатолечебните и здравните курорти в Европа.

Програмата включва и темата "Ролята на движението и ползи от климатолечението", която влиза в Панел 5 и ще бъде представена от лектори от НСА "Васил Левски". Участници в модула ще бъдат доц. Григорова-Петрова и доц. Димитрова, а доц. Ангелчева ще коментира как климатотерапията може да е полезна за възстановяването след прекаран Ковид-19.

Форумът включва богата културна програма, която ще разкриe природните красоти и традиции на дестинацията, както и възможностите за туризъм в Пампорово и всички населени места от община Чепеларе.