Шестото издание на Международната гайдарска конференция се провежда за първи път в Източна Европа от днес до 10 март в Пловдив. Конференцията ще се състои в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, която е важен център за обучение на музиканти по народните инструменти в България от основаването й през 1964 г. В конференцията ще участват 60 души - лектори, музиканти и университетски преподаватели от САЩ, Великобритания, Белгия, Япония, Латвия, Финландия, каза за "Фокус“ известният гайдар Петър Янев, който е председател на Българската национална гайдарска асоциация, която е партньор на събитието.

"Подкрепена от академията, град Пловдив и Министерството на културата, конференцията ще привлече голям брой международни музиканти, инструменталисти и учени, които са развълнувани да се докоснат до българската гайда и музика, както и да споделят опита си. Целта на конференцията е да се презентираме повече и хората да знаят, кои сме, какви сме и хората да знаят повече за нас, защото в България има достойни неща, култура и само трябва да направим така, че тя да стигне до повече хора по света“, поясни Янев.

Конференцията започва в Международния ден на жената и ще бъде открита с изцяло женски концерт с участието на четирима известни музиканти: Мария Васкес-Мартинес (Галисия, Испания), Филиз Илкай Балта (Турция), Аденин Чолакова и Даниела Гайдарова (България). Концертът ще бъде последван от сесия, в която ще бъдат чути гайди от Великобритания, Франция, Астурия, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Литва и Португалия, наред с други места.

Конференцията ще се проведе в събота, където учени, музиканти и производители на инструменти от цял свят ще споделят своите знания за инструмента. Докладите включват теми като " Шотландските високопланински гайди в Британска Индия: Споразумения за обучение между индийски и британски армейски гайдарски оркестри (c.1921-47)" от Жи-Ен Лоо от Националния университет на Сингапур, " Зампогна: органологична вариация и етногеографско разпространение " от Дейвид Маркер от Градски университет Ню Йорк и "Инструмент, изпреварил времето си? Гайда от Кастилия и Леон от 13-ти век от Дилън Конъли от Кралската консерватория в Бирмингам, Великобритания. Други доклади включват теми като "Забравените гайди на Балтийско море" от Гонсало Крус от Университета по изкуствата в Хелзинки / Музикалната академия "Сибелиус" и преглед на изследванията на асистент Касандра Балосо-Бардин върху гайдарската колекция на музея "Метрополитън" в Ню Йорк. Конференцията ще завърши с лекцията на доцент Иван Георгиев за спецификите на родопския стил на свирене на Петър Янев.

Конференцията е привлича много изтъкнати учени и гайдари от цял свят като Джон Суейн (Blowzabella, Великобритания), Жан Пиер ван Хеес  (автор на Cornemuses, un infini sonore), Хесус Фернандес Гонсалес (двукратен победител в MacCrimmon от Астурия, Испания), Майкъл Верено (автор на Името на вятъра: езикова история на гайдите). Конференцията е наистина международна, с около петдесет посетители, идващи от осемнадесет различни страни: Австрия, Белгия, България, Франция, Испания, Германия, Гърция, Финландия, Ирак, Латвия, Литва, Португалия, Шотландия, Сингапур, Швеция, Турция, Обединеното кралство и Съединените американски щати.