Международният фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2024 очаква вярната си публика на своето 21-во издание, което започва днес. Мястото отново е Дома на културата "Борис Христов“. Събитието се организира ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.

Тази година духът на Фестивала ще бъде свързан с "шоколад и шансони“, тъй като френският майстор Венсан Гайо ще представи и предложи специални шоколади и сладки лакомства, от които обещава, че не се пълнее. За да е пълно удоволствието ще отбележим и френския празник на музиката и настъпващото лято с два великолепни концерта.

В Пловдив ще пристигнат скъпи гости, които ще поднесат много приятни и неочаквани изненади за публиката в залата. Тази година, благодарение на помощта от партньорите, сцената за концертите в ДК "Борис Христов“ ще се превърне във френско кабаре от началото на миналия век с ретро мебели. Интересна мултимедия като фон ще пренесе зрителите духом във Франция, която освен страна на шансона, тази година е и домакин на Олимпийските игри.

"Както за спорта, така и за музиката няма езикова бариера, а шансонът е любим на всички възрасти, ето защо този Фестивал се ползва и се развива с такъв успех и се утвърди като най-големия такъв формат за Балканите“, споделя директорът на Алианс Франсез в Пловдив - Теофана Брадинска-Ангелова.

Вече повече от три десетилетия в Пловдив се отбелязва "Празника на френската музика“, едно събитие започнало от Франция през 1985г. по инициатива на министъра на културата Жак-Ланг, когато музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Превърнало се в изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, днес то се случва по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове. Посланието на този празник е "Правете музика" и 21-вото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2024г. се вписва изцяло в тази инициатива като неговата медийна популярност става все по-голяма.

По традиция фестивалът ще бъде открит от Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, в присъствието на много официални френски и български гости.

Най-голямата франкофонска телевизия TV5 Monde е дългогодишен и неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" в Пловдив, като сега ще представи и световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5 MONDE plus. Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски филми, игрални и документални, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив.

Единият е на Антония Маркова, първият лауреат на този международен форум, която днес има своя самостоятелна кариера, но ще видим и бъдещи музикални звезди, идващи от цяла България.

"Звездната кариера на Антония Маркова е стартирала именно благодарение на френския шансон. Тя е и многократен носител на отличия от национални и международни конкурси -"Хит минус едно", "Бургас и морето", Music idol, "АVON VOICES’’, като там успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България. Наскоро, Антония съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA "Звездите в нас". Наш партньор е отново Арт Войс Център. Благодарение на музикалния педагог г-жа Румяна Иванова, през 2024 година, ще вземат участие, както изпълнители от Пловдив, така и лауреати от различни фестивали и конкурси от цялата страна. Ще видим и чуем невероятни млади таланти от Враца, Горна Оряховица, Стара Загора, Силистра и др“, разказа още Фани Брадинска – Ангелова.

Вторият концерт е на талантливите братя близнаци от дуета “Jessandwest", много известни вече във Франция, които са подготвили нова и атрактивна програма за участието си в Пловдив. "Jessandwest" е дует спечелил всички възможни награди на формата "Талантите на Франция" през 2019 година – на жури, публика, за автори и композитор и др. Те споделят, че са влюбени в Пловдив, а отскоро са и лауреати на телевизионният формат "Гласът на Франция". Ангажирани с пълен календар от участия, те с удоволствие намериха възможност да дойдат отново за концерт на Фестивала. Специално за тях в Пловдив ще дойде да ги поздрави от сцената и вдъхновяващата Олга Василенко.

"Интересни интерпретации и музикални предизвикателства, плод на френско-българското сътрудничество, очакват пловдивчани и гостите на града. Фестивалът ще бъде много атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура и публиката ще усети едно зареждащо и приятно изживяване на лятна романтика“, разказа Фани Брадинска – Ангелова.

Фестивалът е под мотото "Празник на музиката" и както по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на местните общини. Концертите са винаги с вход свободен. Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ", както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde.