Международен екип от специалисти и това лято проучва Залдапа, предаде репортер на "Фокус". За пета година археолози проучват раннохристиянска базилика №2 в най-големия римовизантийски град във вътрешността на провинция Скития в Добруджа. Дейностите са по проект на университета в  Римуски, Квебек, Канада, с участници от университета във френския град Лил и много активното съдействие на Община Крушари. Ръководители на проучванията са проф. Георги Атанасов от РИМ - Силистра и проф. Никола Бодри от Канада. Финалът на международната експедиция е тази година.

"Резултатите надминаха всички очаквания. Базиликата е регистрирана още от Карел Шкорпил в края на XIX век, но само с една скица. Вече имаме пълна представа за този забележителен храм, за раннохристиянската археология. Той има внушителни размери - дължина 52 метра и ширина 22 метра. Предходните години разкрихме частично централната част, апсидата и наоса. Тя се отличава и надминава всички останали базилики в провинция Скития по няколко показателя. Първо, централният й кораб е покрит с големи мраморни плочи. Благодарение на перфектната работа на проф. Никола Бодри, хванахме им негативите. Открихме, че тази е единствената църква в провинцията със синтрон (термин в църковната архитектура - стъпаловидна пейка, често каменна) и обходен коридор", каза проф. Атанасов.

По думите му обаче, най-вълнуващото и без аналог за провинцията и не само, това са 3 000 фрагмента от мозайка. Апсидата е била покрита с мозайка, а тя е била покрита със златист варак. 

Тази година са направени проучвания в западната част. Разкрита е голяма част от притвора на църквата (входното помещение на християнския храм). Притворът е бил покрит с големи варовикови плочи, плътно наредени и добре нивелирани. Започнало е и разкриването на атриума (покрит двор пред църквата). От него към църквата е имало тържествено тристъпално стълбище. От западната фасада на църквата има нападали стотина фграмента прозоречно стъкло. Предполага се, че отпред е имало витраж. 

Атриумът, което също е без аналог, е бил покрит с големи каменни плочи върху мощна хоросанова мазилка, допълни професорът.

Провинция Скития е достигала на юг до река Батова, на запад - до Суха река и обхваща цяла Добруджа от Дунав до Черно море. Съседната провинция е Втора Мизия, която обхваща северна България. Това е разделението в Римската империя при управлението на император Диоклециан в края на III век.

Идеята, че църквата в големия римовизантийски укрепен град Залдапа е четирилистна, беше потвърдена от проучванията миналата година напълно. И тогава и тази година в екипа са също доц. Албена Миланова от СУ "Св. Климент Охридски“, доц. Доминик Моро от университета във френския град Лил, Брахим Барек от Страсбург и арх. Елио Хобдари. Участвали са също техни колеги от Албания и Италия.

Жулиета НИКОЛОВА