Кметът на Дупница е разпоредил вътрешна проверка във всички училища на територията на общината, предаде репортер на "Фокус“. Кметът Първан Дангов посочи, че до 8 март се очакват резултатите от тези проверки и те трябва да съдържат информацията за наличие на ученици с по-различно от нормалното поведение.

По отношение на издирваната Ивана, той коментира, че се касае за дете с унаследени проблеми в поведението. "Това чакам да го потвърдят и здравните власти. Тя е дете, с което би трябвало да работи здравната система, образователната система, семейството, училището, за да не си говорим за кампании по издирване. Ще провокирам един открит разговор между институциите, за да направим превенция. Оказва се, че в държавата никой не се грижи за децата в това състояние. Системата някъде не работи, а коренът трябва от семейството в тази история“, заяви още Дангов.

По негови думи операцията по издирването на Ивана може да приключи днес, но може да продължи два или три месеца. "Ще събера всички институции, личен лекар и всички имащи отношение по случая, за да можем да прогнозираме нещо и най-вече да има поука от цялата история. Когато става въпрос за деца трябва да направим превенция, затова са всички мои действия. Ако в ситуация на бедствия и аварии не можеш да предвидиш земетресение, тук е предвидимо. Може и други деца да има като Ивана, с които трябва да се работи“, коментира кметът.