Кюстендил беше домакин на междуградски турнир по боча, предаде "Фокус“. Той се проведе в залата на спортен комплекс "Осогово“ и беше организиран от Община Кюстендил и спортен клуб за хора с увреждания "Ильо войвода“. Третото издание на турнира беше в три категории: за деца, за младежи, за пораснали. Адаптираният спорт боча е параолимпийски.

Гости на откриването бяха председателят на Общинския съвет в Кюстнедил Димитър Велинов, зам.-кметът Кристиян Иванчов, Стоян Стоянов – старши експерт "Спорт“ към Община Кюстендил и Катрин Черешарска – старши експерт "Социални дейности“ към Община Кюстендил.

В турнира участваха състезатели от Кюстендил, Ловеч, Сандански, Петрич, Благоевград и Долна Диканя. За победителите от всяка една категория бяха подготвени купи, и медали. Бяха връчени грамоти за отбор и за най-добър треньор.

В категорията за деца победител стана отборът на Детска градина "Славейче“ – Кюстендил. В категорията за младежи с призът за първо място се окичиха състезателите от отбор "МИР“ – Кюстендил, а в категорията за пораснали на първо място се класира отборът на Дом "Ильо войвода“ – Кюстендил.

Играта има богата история. Произходът й ни отвежда назад във времето на Римската империя. Боча се развива в началото на 80-те години на миналия век, когато европейските държави откриват, че има много на брой спортисти с увреждания, които не могат да напредват в спортни дисциплини като лека атлетика, плуване, вдигане на тежести, и/или колоездене.

Причините са:  слаб баланс, слаба мускулатура, и/или спастични движения, ограничаващи техния успех. За щастие, се установява, че играта боча преодолява много от тези недостатъци. От 1984 година е дисциплина в параолимпийските игри. Днес се практикува в над 50 страни по света.