СПА хотелите бележат най-добрата средна заетост в годишен план от 40 % в някои дестинации на България до 80 % средногодишна заетост. Това каза пред журналисти в Пампорово д-р Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, която взе участие в Десетия юбилеен годишен конгрес на Съюза, който се провежда в родопския курорт, предаде репортер на "Фокус“.

По думите й, добрата заетост е в полза на всички българи, които живеят на територията на цялата страна, тъй като СПА туризмът реално ползва ресурса на природата в места, в които са дори слабо икономически развити. "Развиваме по този начин и винопроизводството и зеленчукопроизводството, тъй като тези места, които бележат 80% средногодишна заетост, като Белчин баня, Баня, Разложко, Павел баня, те си доставят храната от фермата в задния двор. Реално това е бъдещето – органик храна, като в България с това се гордеем, виното от съседното лозе, като в Гоце Делчев и Огняново и така на хората им се гарантира запазване на работните места. Най-големият проблем за нас е запазването хората. Хората, които работят в Медикъл СПА и СПА центровете са обучени кадри от нашите университети с години. Не може да се стане терапевт с един месец курс“, отбеляза д-р Кацарова.

На въпрос, дали туризмът е бъдещето на малките общини, д-р Кацарова заяви, че това зависи от кмета. За пример за добра практика в това отношение, тя посочи община Чепеларе. "Това е една добра практика, как един консултативен съвет на една малка община работи съвместно с кмета. Той е сложил като приоритет климатолечението, тъй като Чепеларе е възникнало като климатолечебен курорт, преди 90 години и Пампорово е възникнало като такъв и съответно средствата, които се събират от курортна такса, се инвестират в събития и рекламни кампании, свързани с промотиране именно на този продукт и съответно спорта. Този регион е олимпийския регион на България“, посочи д-р Кацарова. Тя уточни, че кметът на една община най-напред трябва да разбере как иска да се развива общината и след това да бъде подпомогнат в своята работа.

Нели ГЕРГЬОВСКА