Между 30 и 40 % от общата площ на пожара край село Хвойна, който горя миналата седмица, е бил върхов и там е унищожен растителния апарат на дърветата и те трябва задължително да се премахнат и да се извърши възстановяване на гората. Това каза за "Фокус“ директорът на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян, инж. Здравко Бакалов и уточни, че това са първоначалните данни. "В останалата част, където пожарът е бил низов, тъй като черния бор е с дебела кора, ще се изчака да се види как ще реагират дърветата. През 2007 г. в съседство имаше също голям пожар и част от дърветата тогава бяха оставени и те все още са жизнени“, поясни той.

"Общата площ на засегнатата гора от пожара е около 1000 дка, но ще знаем с точност до няколко дни. През миналата седмица бяха оповестени различни площи от 600 до 1500 дка, но разнопосочната информация бе породена от това, че пожарът бе обиколен с дрон и където е локализирано всичко като пушек или огън, е заграден определен периметър и така е сметната прогнозната площ. Пожарът не се е развил на 100 % върху тази площ – на места се е развил, а на други – не. Като премине върхов, той много бързо минава през короните и минава цели била. Затова на терен като се обиколи ще има по-детайлна и точна информация“, уточни инж. Бакалов.

Той посочи, че е засегната предимно държавна гора. Има малка част към селото, но където е низов пожара може изобщо да няма щета.

Директорът на ЮЦДП – Смолян отбеляза, че са дали срок на местното горско стопанство от една седмица, в която заедно със служители на предприятието и дрон да обследват района и дадат точни данни за равносметката от пожара. Точната информация за засегнатите площи и последващите действия ще бъдат ясни през следващата седмица, каза още инж. Бакалов.

Нели ГЕРГЬОВСКА