Между 3 и 4 хиляди гости очакват през тази година за юбилейния 10-ти Празник на яйцето, който готвят в Павликени. Това разкри за "Фокус" кметът инж. Емануил Манолов. Той "повдигна завесата" с изненадите и допълни, че голямата звезда ще е Дара, която ще изнесе концерт в събота вечерта - на 29 април.

Програмата, по традиция, започва още рано сутринта - в 9:30 часа, като проявите ще са в парк "Кирил Ракаров". Основните акценти и този път ще са съсредоточени върху кулинарен конкурс, демонстрация на занаяти, свързани с яйцето, спортни игри с награди за малки и големи, детски кътове и работилници със занимания за най-малките, базар със занаятчийски стоки и други.

"От Празника на яйцето Павликени спечели популярност, тъй като в цяла България вече се знае за него. Той е радост за нашите съграждани и е възможност да поканят и посрещнат гости, особено когато се събират три почивни дни. Празникът дава възможност за изява на самодейците от различни читалища", посочи инж. Манолов.

В събота на голямата сцена ще се изявят детски състави, самодейни фолклорни формации от общината, професионални музиканти, преди финала с концерта на Дара. Голямата звезда по традиция се кани по избор на младите хора в град Павликени.

"Едно от имената, които най-често бяха споменавани от тийнейджърите в последните месеци беше Дара. Ние изпълняваме това желание и тя прие поканата ни да има концерт в Павликени. Знаете, че тя е жури в "Гласът на България", както и че актуалната й песен е начело на класациите на радиата в момента", каза кметът.

Организаторите са помислили и за кулинарната програма. Майстор-готвачът Елена Божанова ще направи стотици омлети за посетителите. Председател на журито в кулинарния конкурс отново ще бъде Иван Звездев, който освен да оценява, тази година и ще готви. Той е избрал една непозната рецепта от Югозападна България, с която ще впечатли всички.

Селският двор, в който се показват традиционни обичаи и ритуали тази година е поверен на самодейците от Народно читалище "Орач" в село Паскалевец.

През деня ще се проведе и томбола, която предизвиква винаги много голям интерес. Голямата награда е 55-инчов телевизор, а всеки ще може да си купи талони за участие от специалния щанд или от доброволците в парка по време на събитието.

Всички събития в рамките на Празника на яйцето са напълно безплатни за гражданите и за гостите на Павликени.

Луиза ТРАНЧЕВА