Между 200 и 2000 лева са глобите за умишлен палеж на стърнища, който е категорично забранен от закона. Това припомня за "Фокус“ гл. инспектор Николай Александров – началник сектор "Превантивна и контролна дейност“ при Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Велико Търново. Той бе категоричен и, че всички собственици, ползватели, арендатори, изобщо всички физически и юридически лица, които се занимават с дейности в земеделските земи, трябва да спазват разпоредбите на пожарната. Контролът се извършва през целия летен сезон.

Най-важното е изграждането на т.нар. пожарозащитни ивици, които разделят нивите от пътя и от съседните парцели. Гл. Инспектор Александров припомни и основните причини за пожари в обработваеми земи през летния сезон.

"Опасностите, които могат да предизвикат едно запалване, са свързани с неизправности в техниката, например. В земеделските площи не бива да се допускат машини, които не са преминали технически преглед. Другото, което е – трябва да бъдат оборудвани с необходимите пожаротехнически съоръжения, които да са проверени и изправни. Служителите задължително трябва да са преминали инструктаж“, обясни той.

Тези пожари обикновено са много трудно доказуеми. Рядко се стига до конкретен извършител.

"Дори умишленото запалване е много трудно доказуемо, но следвайки самата фактическа обстановка може да се прецени от къде идва запалването, има такива случаи – хвърлен фас, палене на огън в дворовете на къщи, които са в близост до нивите, изхвърлени или паднали стъклени шишета, които се превръщат в лупи и слънчевите лъчи се отразяват от тях“, допълни Александров.

На нарушителите се връчват актове, като глобите за първо нарушение са между 200 и 2000 лева, а за второ – по-високи.