Около 300 са изоставените автомобили във Велико Търново, за които предстои принудителна репатрация. Това обобщи за "Фокус“ експертът от отдел "Екология“ при Община Велико Търново Стойна Младенова. Те са паркирани на различни места в града, като няма квартал, в който подобни превозни средства да не създават проблеми като заемат паркоместа, които могат да се ползват от коли в движение. За да се премахне един стар автомобил има специална процедура, която се задейства от местната администрация.

"Тя започва с официална справка в Сектор "Пътна полиция“ на МВР. След като се направи такава, се изпраща предписание на собствениците на колите. Повече от тях разбират, че са в нарушение и изпълняват доброволно предписанието. При останалите прибягваме към заповед за принудително репатриране“, обяснява Младенова.

Тя допълва и, че няма как да се извършват злоупотреби с номерата на репатрираните коли, защото те се връщат в полицията, откъдето са издадени.

Превозните средства се разкомплектоват в специализиран сервиз, с който Общината има сключен договор.

"Според мен е правилно, защото виждате в града трудно вече се паркира. Изоставените коли пречат. Има хора, които вдигат скандали. Карат се с нас. Имаме случаи, в които звънят в полицията, идва екип все едно ние сме откраднали колата, показваме заповедта от Общината и няма проблем. Всеки човек е различен, има и добронамерени хора, които си признават грешката, плащат си и си прибират колата“, казва Ивайло Иванов, управител на сертифициран сервиз за репатрирани коли.

Глобата за собствениците на стари, изоставени коли варира от 100 до 1000 лева.