В навечерието на учебната година на преден план излиза въпросът за ремонтите в учебните и детските заведения. Проверка на Plovdiv24.bg показа, че в някои няма да бие звънец за първия учебен ден и вече е организирано пребазиране на учениците. До края на седмицата се очаква да бъдат издадени и подписани съответните заповеди на кмета.

Всички ремонти са в срок, дейностите вървят добре и спокойно, няма напрежение, уточнено е разпределението на децата по други училища и родителите са уведомени - каза в резюме за медията ни Владимир Темелков, заместник-кмет с ресор "Дигитализация, европейски проекти, бизнес развитие и образование". 

Големият ремонт в ОУ "Елин Пелин" започна най-рано и е пред приключване. "На практика там се извършват три основни ремонта и децата ще имат нова сграда с асансьор. Обещал съм да осигурим пари в моя бюджет за догодина и за двора, защото това хубаво голямо училище има нужда от красив двор" - каза Темелков.

В ОУ "Екзарх Антим I" ремонтът тече от два месеца и половина. Вече е изграден физкултурният салон, какъвто досега в училището нямаше. Външната изолация с поставянето на вата е готова, а в сградата се прави вентилационна система за чист въздух. Заместник-кметът прогнозира, че вероятно до края на годината ще приключи работата.

В СУ "Пейо Яворов" се подновява абсолютно всичко и освен това се изгражда нова сграда. Срокът за приключване на строително-монтажните дейности там е февруари 2025 г. Първоначалната идея е учениците от 1 до 4 клас да останат в сградата, но има проблем с електрическата инсталация и това не е възможно.

"Аз не съм възложител, тъй като обществените поръчки са проведени в предходния мандат, но наблюдавам как протичат процесите. Всички ремонти са в срок" - уточни вицекметът.

От държавните училища в Пловдив единствено за ПГЕЕ има проблем. Провеждани са разговори с ръководствата на ТУ и УХТ като вариант учениците да ползват техните учебни бази, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова

Комисия в състав Иванка Киркова, заместник-кметът Владимир Темелков, началникът на общинския отдел "Образование" Донка Щилянова и директорите на ОУ "Екзарх Антим I" Катерина Василева и на СУ "Пейо Яворов" Пламен Стоилов са обсъдили възможностите за пребазиране на учениците от двете училища. Родителите вече са уведомени за промените.

Ето и разпределението:

ОУ "Екзарх Антим I"

- 16 паралелки се преместват в СУ "Св. Климент Охридски", р-н "Централен";

- 3 паралелки (целодневна организация на учебния ден) се преместват в СУ "Св. Св. Кирил и Методий", р-н "Западен";

- 3 паралелки (целодневна организация на учебния ден) се преместват в ЦПЛР-ОДК, р-н "Централен";

- 1 паралелка от начален етап на обучение ще бъде настанена в едно от бившите помещения на ДГ "Каменица" на бул. "Цар Борис III Обединител" №145;

- Администрацията ще използва другото помещение, освободено от ДГ "Каменица" на бул. "Цар Борис III Обединител" №145.

СУ "Пейо Кр. Яворов"

- 20 паралелки се преместват в СУ "Никола Вапцаров", р-н "Северен";

- 4 паралелки (целодневна организация на учебния ден) се преместват в ОбУ "Йордан Йовков", р-н "Северен";

- 2 паралелки (целодневна организация на учебния ден) се преместват в спортна зала "Дунав", р-н "Северен";

- 6 паралелки от начален етап на обучение ще бъдат настанени в Образователен бизнесцентър "Евроалианс", ул. "Самара" 13, р-н "Северен".