Общински съвет - Сливен отхвърли промените в бюджета на Сливен и план-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и поддържане на чистотата на територии за обществено ползване за тази и следващата година. Съветниците не  постигнаха съгласие по предложените от администрацията промени  и те не бяха приети. 

По този повод кметът Стефан Радев коментира, че съветниците са  саботирали  Общината за важни решения.

" Приемам днешното гласуване като саботаж на Общината, в което надделяха тясно партийните интереси на отделните партии. За някои от тях това е разбираемо, но други ме учудват с поведението си. Очевидно призивите ни за отговорно отношение не са стигнали до всички общински съветници.“, категоричен бе Радев.  

 

По думите му, алтернативата сега е Общината да намали дейностите по чистота и сметосъбиране и инфраструктурните ремонти. Това не е добър вариант за гражданите. " Ние ще продължим с политиката си да търсим мостове към всички групи, така че да осигурим на гражданите по-високо ниво на услуги от това, което е било до момента, а не по-ниско от това, което сме постигали досега“, заяви Радев и допълни, че неприемането на план-сметката за чистотата за 2024 година означава намаляване на кратността на сметосъбирането и намаляване на други дейности по чистотата.

"За 2024 година предвиждахме повече дейности, а сега  ще трябва да работим с тази от 2023 година, което означава да намалим обема от работата, за да се вместим в същите финансови средства. На всеки е ясно, че цените отпреди 4 години не са същите и няма как да очакваме на цена отпреди 4 години да изпълняваме същия обем работа. Нашата цел досега винаги е била да увеличаваме кратността, да отделяме повече средства за почистване на нерегламентирани сметища, да увеличаваме площта на улиците, които се почистват“, допълни кметът.

Той се надява до края на годината да се намери начин тези точки да бъдат гласувани, защото са важни за цялата община и нейните жители.

Общо 26 точки разгледа и гласува Общинският съвет на днешната и втора за мандат 2023 – 2027 г. сесия. С абсолютно мнозинство общинските съветници подкрепиха предложението Общината да кандидатства за съфинансиране на ремонт на бившия военен стадион пред Министерството на младежта и спорта. То е по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти към спортното министерство и изменението на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен.

Местният парламент одобри още удължаване срока на една от социалните услуга, които обслужват близо 500 потребители.

Бяха избрани и съставите на постоянните комисии към Общинския съвет. Те ще бъдат единадесет и предстои да бъдат попълнени. Подкрепа получи и допълнителната точка за упълномощаване на представител на Община Сливен за участие в общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от "Водоснабдяване и канализация – Сливен“. Това ще бъде общинският съветник Мустафа Мустафов.

Обект на гласуване бяха и обичайните разпоредителни сделки с имоти – общинска собственост, одобряване на подробни устройствени планове и тръжни процедури.

Председателстващ на днешната сесия бе Димитър Митев. За председателстващ на следващото заседание бе определен Момчил Пантелеев