Месец след бедствието в Казанлък, Шипка, Шейново и Хаджидимитрово, Общината е подала всички щети към Междуведомствената комисия и към застрахователя. Това стана ясно днес на пресконференция, дадена от зам. кметът Даниела Коева, директор социално подпомагане Даниела Русева и арх. Христо Инджов, предаде репортер на "Фокус".

349 са заявленията, подадени са подадени в 14 дневен срок както е по Правилника на комисията. Описани са всички щети както на домакинствата така и на засегнатите общински сгради.

Зам.-кметът Даниела Коева подчерта, че на общинските сгради е направен неотложен ремонт на покривите, за да се запазят сградите. Тя сподели и, че всички 4 сгради, паметници на културата, също са подадени към съответната институция, но процесът е по-дълъг. Русева обясни редът, по който са отпускани средства от агенцията по социално подпомагане. От получени 321 молби, уважени са били 117, а изплатените средствата са между 70 и 100 хиляди лева. 

Кметът на гр. Шипка Василка Панайотова изказа своята благодарност към община Казанлък, че е реагирала мигновенно и е изпратила техника за разчистване на клони и на пътищата. Кметът на Шипка благодари и за предоставените контейнери, за да могат хората да изчистят домовете си възможно най-бързо.

Точната сума на щетите те първа се изчислява и се очаква да стигне няколко милиона.