Мерки срещу чумата по дребните преживни животни набелязаха на извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия в Лясковец, предаде кореспондент на “Фокус". Повод за срещата бе влошаващата се обстановка в съседни на България държави и недопускането на заболяването на територията на общината.

Официалният ветеринарен лекар на Община Лясковец д-р Петър Суванджиев запозна комисията с актуалната епизоотична обстановка относно болестта "Чума по дребните преживни животни“. Той увери всички, че случаи не са констатирани както в областта, така и в страната към момента, но такива има в Гърция и Румъния.

Причинителят на чумата по дребните преживни животни (PPR) е вирус, принадлежащ към род Morbilivirus на сем. Paramyxoviridae. Молекулярно-генетичните проучвания показват наличието на 4 групи (линии), три от които са изолирани в Африка и един в Азия. Основно боледуват овцете и козите и те са основните животни, които засяга вирусът на чумата по дребните преживни животни. Кравите и свинете могат да преболедуват субклинично, но не излъчват вирус.

Заболяването не е опасно за хората. То протича с треска и депресия, изтечения от очите, носа и устата, афти в устната кухина, сухи и напукани муцуна и ноздри, диария, кашлица и затруднено дишане и хранене. Болестта може да завърши със смърт. Източник на инфекция са болните животни. Предаването на болестта става с: директен контакт между болни и здрави животни, както и с контаминирани с вируса фуражи, оборудване, превозни средства, постеля. Наличие на заболяването на определена територия рязко ограничава възможността за търговия с животни, както и с животинска продукция. Затова е от изключителна важност стриктно да се спазват всички наложени ограничения и да се изпълняват мерките за ликвидиране на заболяването. При проява на клинични признаци на заболяването или съмнения за контакт със заразени животни (общи пасища, движения и др.) следва незабавно да се уведомява официалния ветеринарен лекар.

По време на заседанието, комисията единодушно прие да предложи на кмета на Община Лясковец да предостави информация за заболяването на населението чрез интернет страницата на местната администрация и да се ограничи придвижването на дребните преживни животни в региона.

Ще се спазват, разбира се, и мерките наложени  със заповед на изп. директор на БАБХ – д-р Светлозар Патарински.