С подкрепата на програма "Култура" на Столична община – по проект на 1002 Продъкшънс ООД и със съдействието на Нов български университет и Музея на София, ще бъде изградена мемориална пейка на името на Магдалина Станчева, която ще бъде поставена в двора на Западната порта на Сердика. Това съобщиха от висшето учебно заведение. Част от мястото на паметта ще бъде и любимият котарак на Магдалина Станчева – Мури. 

МАГДАЛИНА, СТАНЧЕВАНа 8 септември 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на пазителката на тайните на София - Магдалина Станчева. Животът на Магдалина Станчева е изцяло посветен на градската археология на София. От края на 40-те години на миналия век до смъртта си на 6 октомври 2014 г. тя се занимава с проблемите на запазването на историческото наследство на столицата и неговото експониране в градската архитектура.

Още като студентка Магдалина Станчева се включва в спасителните археологически разкопки на градския център на София, наложени от новото строителство след бомбардировките. През 1952 г. е назначена за старши уредник в новосъздадения Музей за история на София, а от 1953 г. ръководи неговия Археологически отдел, където работи до пенсионирането си в продължение на 32 години. Основните и археологически разкопки обхващат площта на антична Сердика, средновековен Средец и доосвобожденска София.

Под ръководството на Магдалина Станчева, проведени в нелека съпротива от страна на тогавашните тоталитарни власти, отговарящи за строежа на Партийния дом, се извършва откриването на Източната порта на Сердика, а по-късно и на Западната порта, където установява драматичните следи от превземането на София от турците. Благодарение на откритите при разкопките надписи от II век, се установява датата на изграждането на първата крепост на Сердика и че те са дарени от Марк Аврелий и Луций Аврелий Комод.

Важните открития на Магдалина Станчева са: разкопаването на сложния археологически ансамбъл, източно от ротондата "Св. Георги“ и отстояването на неговото запазване; изследването на "Константиновия квартал" в югоизточния ъгъл на Сердика, включващ богато жилище с перистилен двор, баня и сграда за официални събития; мястото, на което са събрани и унищожени езическите статуи, украсявали храмове в града; храмове и баптистерии за покръстване на гражданите; вила в кв. Обеля; луксозно жилище с мозайки в кв. Филиповци, вила със собствен мавзолей в кв. Герена.

Като делегат на България към Комитета за световно наследство Магдалина Станчева внася за обсъждане включването на редица български паметници в листата за закрила на ЮНЕСКО.

През своя живот Магдалина Станчева успява да получи званието "археолог на София“. Проектът за изграждане на мемориална пейка е част от инициативите, свързани с популяризирането и паметта за Магдалина Станчева и нейния принос за София – сред които са изграждането на официална уебстраница - http://magdalinastancheva.net/ и публикуването на автобиографията й – "Под паважите на София“ като аудио книга - https://1002productions.com/produkt/pod-pavajite-na-sofia/.