На връх 10-годишния юбилей на Регионалния Академичен Център (РАЦ)-Казанлък се подписа споразумение за сътрудничество между община Казанлък и Българската Академия на науките, предаде репортер на "Фокус". Споразумението има за цел да се координират различни съвместни дейности, за да се издигне академичното ниво на региона.

На официалната среща бе представен отчет за дейността на Центъра от ръководителя инж. Владимир Чучумишев. В него той описа подробно постигнатото като наблегна на факта, че нищо от случилото се не би било възможно без безрезервната подкрепа от страна на кмета Казанлък.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова увери, че за Общината както и за Общински съвет Казанлък приоритет са високите академични постижения в района.

Председателя на БАН, акад. д.м.н. Юлиан Ревалски подчерта, че е проследил развитието на РАЦ Казанлък и днес е готов да разпише меморандума без съмнение, че е една стъпка напред както за БАН така и за региона.

В края на срещата кметът Галина Стоянова се обърна с молба да бъде подкрепена от научните среди в борбата в ЕК за обявяване на българското розово масло за химически и вреден продукт. Тя обясни проблема и наблегна, че спечелената битка преди две години не е решила казуса. Кметът сподели, че остава само една година преди срокът, определен от ЕК за отлагане на гласуването, да изтече. Тук тя получи пълна подкрепа от присъстващите както и уверението, че ще се включат и всички химически инсититути на територията на България.

На срещата присъстваха акд. Димитър Димитров – първи ръководител на Регионалните академични центрове, член кореспондент проф. Александър Костов – ръководител на Регионалните академични центрове, ръководителите на РАЦ Варна – инж. Иван Табаков, РАЦ Габрово – доц. д-р. инж. Станимир Йорданов, РАЦ Стара Загора – инж. Олег Стоилов. РАЦ Плевен – доц. д.п. Теодора Вълова.