Мексиканският пожарник е красиво цъфтящ сукулент, който може да бъде наблюдаван в Ботаническата градина в Балчик и е част от богата и интересна колекция от екзотични тропически растения от експозиционната оранжерия, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна.

Дори и в студените зимни месеци Университетската ботаническа градина в Приморска Добруджа, втора по големина в Европа след тази в Монако, е привлекателно място за туристи и природолюбители. Много от екзотичните растения, представени на закрито цъфтят в този период и радват посетители и гости. Мексиканският пожарник е вид цъфтящо растение, родом от полупустинните райони на Мексико.

Това е сукулент с височина до 4 cm и ширина 30 cm, със сферични розетки, покрити с бели власинки. Тези бели власинки, известни като глохиди, могат да причинят дразнене на кожата, ако се докоснат. Растението добре дрениран компост и слънчево място. Екземпляри от мексиканския пожарник в саксии са много подходящи за витрини на прозореца. Могат да бъдат изнесени на открито през летните месеци. През зимата в Ботаническата градина може да се наблюдава цъфтежът и на други екзотични растения, като ягодовото дърво, ранния хипонант, Ешеверия Лола, също сукулент, който произхожда от Мексико и цъфти красиво.

Жулиета НИКОЛОВА