Преподаватели от Факултета по фармация и Медицинския колеж-Варна бяха на работно посещение в Португалия по програма "Еразъм+“ за сътрудничество и обмяна на опит. Посещението се реализира по покана на Факултета по фармация в Университета в Порто.

По време на визитата бе обсъдено бъдещото партньорство между Медицинския университет във Варна и Университета в Порто. Една от възможните научни области за съвместна работа е в направление "Храни и хранене“ в сферата на определяне съдържанието на микроелементи и тежки метали в човешкия организъм и околната среда. Обсъдени бяха възможностите за студентски и докторантски обмен между двата университета.

Факултетът по фармация на Университета в Порто е едно от най-старите и най-престижни висши училища по фармацевтични науки в Португалия. Основан е през 1921 г. и е наследник на традициите на Фармацевтичното училище в Порто от 1836 г. Обучението в Университета включва интегрирана магистърска степен по фармацевтични науки, специализирани курсове и магистърски степени в областта на фармацевтичната химия, клинични анализи, контрол на качеството, фармацевтична технология и клинична, аналитична и криминалистична токсикология, докторска степен по фармацевтични науки и докторски програми в партньорство с други висши учебни заведения.

Факултетът по фармация разполага с богата материална база от научни и учебни лаборатории, оборудвани с най-висок клас технологична апаратура, които отразяват високото качество на обучение и научни изследвания в Университета в Порто.