МУ-Варна бе домакин на 10-та юбилейна Международна пептидна конференция на Българското пептидно дружество. Научният форум се проведе във Факултета по фармация от 1 до 4 септември под егидата на Ректора на МУ-Варна и със съдействието на Медицински колеж – Варна. ​ Съорганизатори на събитието бяха  Институтът по молекулярна биология на БАН, Институтът по невробиология на БАН, Европейското пептидно дружество, Българското пептидно дружество и Химикотехнологичен и металургичен университет – София, съобщиха от вуза.

В научния форум участваха представители на 21 научноизследователски институти, организации и университети от страната и чужбина, както и представители на индустрията. Конференцията бе открита с приветствено слово от заместник-ректор "Научна дейност“ на МУ-Варна  чл. кор. проф. д-р Христина Групчева, която прочете и поздравителен адрес от името на Ректора на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев към всички участници в научния форум и лично към Председателя на Организационния комитет доц. д-р Николай Ц. Цветков. В обръщението беше подчертано значението на съвременната пептидна химия за развитието на  фармацията в световен и национален мащаб.

Пленарен лектор на научния форум бе проф. д-р Анна Мария Папини, водещ изследовател в областта на пептидната химия и практика от Университет Флоренция, Италия. Лекции изнесоха едни от водещите изследователи в областта на пептидите и протеините, като проф. Диана Имхоф (Универистет Бон, Германия), проф. д-р Петер Гмейнер (Университет Ерланген-Нюрнберг, Германия), проф. д-р Илана Гозес (Университет Тел Авив, Израел), проф. д-р Стивън Балетт (Свободен Университет Брюксел, Белгия) и други.

За първи път в рамките на 10та Международния пептидна конференция на Българското пептидно дружество се проведе и интерактивен уъркшоп, организиран от д-р Маркус Гастрейх (BioSolveIT), на който бяха проведени практически занимания за виртуален лекарствен дизайн. Повече от половината участници в постерната сесия бяха млади колеги от страната и чужбина - докторанти, пост-докторанти и млади учени.

По време на научния форум бяха връчени две първи награди за постижения на млади учени. За "Най-добра презентация в областта на пептидната химия“ бе отличена докторант Боряна Борисова от ХТМУ-София. Призът "Най-добра презентация с интердисциплинарен характер“ бе за докторант Мартина Пеева от Института по молекулярна биология на БАН. Международното жури връчи "Наградата за най-добър постер“ на докторант Иван Богданов (ИМБ-БАН).

Председателят на Организационния комитет на 10-та Юбилейна Международна пептидна конференция доц. д-р Николай Ц. Цветков благодари на МУ-Варна за безрезервната подкрепа по организацията и провеждането на научния форум.