Расте социалното напрежение в Югозападна болница и то е продиктувано от изключително ниското заплащане и несправедливото разпределение на средствата за допълнително материално стимулиране.

​Преговорите по Колективния трудов договор са почти финализирани, съобщават от синдикат "Защита" в профила си във Facebook. 

"Очакваме другата седмица подписването му, но за съжаление няма разбиране от страна на ръководството относно трудовите възнаграждения, които не са актуализирани от 3 години. Поради тази причина ръководството на НС "Защита“ организира и проведе среща с кмета на Община Сандански – г-н Атанас Стоянов, тъй като болницата е общинска. Срещата премина придържайки се към спазване на добър социален диалог, като г-н Стоянов се запозна с проблемите на работещите в Югозападна болница и пое ангажимент за разрешаването им", допълват от синдикат "Защита".

​Предстои среща и с кмета на Община Петрич, като медиците се надяват, че общините Петрич и Сандански, като принципал на Югозападна болница, ще се включат в решаването на проблемите и нямат да се налагат крайни мерки, защото търпението на работещите вече се изчерпва.

От тук нататък всичко е в ръцете на ръководството на лечебното заведение, както и на кметовете общините Петрич и Сандански и се надяваме разума да надделее, допълват от НС "Защита".

​Поради същата причина се разраства и социалното напрежение сред работещите в сферата на здравеопазването в няколко университетски болници в София и те вече се подготвят за национален протест, за да бъдат чути исканията им.