Мечките в Смолянско се активизираха, 20 са извършените проверки за нападения и присъствие от и на защитения вид през юни, сочи справка на "Фокус“.

Една проверка за присъствие на кафява мечка в село Могилица, община Смолян е направена през месеца. Пет са проверките за взети превантивни мерки срещу причиняване на щети от кафява мечка в райони с наличие на екземпляри от защитения вид и в райони с щети, нанесени от кафява мечка в землищата на село Гълъбово, община Баните – 3 броя и по една в село Павелско, община Чепеларе и село Черешките, община Смолян.

14 са проверките за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от кафява мечка в различни райони на област Смолян. По едно е регистрирано в селата Триград и Кестен, община Девин. В община Баните са регистрирани две са нападенията в село Гълъбово, 4 в село Сливка и по едно в селата Две тополи и Планинско. Едно е установено в село Мугла, община Смолян. едно има и в село Змеица, община Доспат. Извършена е проверка за нападение от мечка и в село Аламовци, община Златоград, както и в село Павелско в община Чепеларе, област Смолян.

При проверките, е установено че за щетата в землището на село Аламовци, община Златоград, комисията не може да потвърди, че същата е нанесена от кафява мечка.