На територията на Ловно-рибарско дружество – Девин засега не е открита африканска чума по дивите свине. Това съобщи за "Фокус" Владимир Пейков, специалист по лова в дружеството.

Африканската чума е най-големият проблем за цяла България, но районът на ЛРД – Девин засега не е засегнат. Това е радващо, защото дивата свиня е основният вид дивеч, който е обект на лов и представлява интерес за местните ловци, коментира Пейков. Наскоро били намерени два мъртви приплода и резултатите от направените изследвания са отрицателни за АЧС.

"От фотокапаните, които сме поставили на места за подхранване, се вижда, че имаме много дивеч. Ловците чакат с нетърпение откриването на сезона в първата събота на октомври“ – каза Пейков.

В района на Девин има сърни и елени, които също са обект на лов. Има също и мечки. За разлика от другата страна на Родопите, където едрият хищник създава проблеми на местните жители, тукашните не слизат в населените места.

Преди години няколко мечки са били маркирани с джипиес накрайници и е установено, че територията на една мечка е около 33 квадратни километра. Ако има хранителна база и достатъчно храна, мечките ще се допускат една друга в своята територия, обясни експертът по лов.

От далечната 2007 г. ЛРД – Девин практикува фотолов. Изградени са няколко специални укрития в целия район, включително в Ягодина, която е доста посещавана от туристите.

"От доста години практикуваме фотолов и наблюдение на мечки. Имах група французи, за които фотоловът беше успешен, защото видяха мечка още в първия вечер, и то по светло, около 8,00 часа вечерта. Мечките на нас ни носят мед“ – уточни Владимир Пейков.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!