В събота вечерта мечка е влязла в обор и е изяла овца на 20 метра от центъра на смолянското село Славейно. Това съобщи за "Фокус“ кметът на населеното място Тодор Рудев. "Преди три години пак на същия човек, отново мечка е изяла една овца, а друга не е намерена. Най-вероятно става въпрос за една и съща мечка. Животните са на пенсионери от селото, които са единствените, отглеждащи 5-6 овце“, разказа Рудев.

По думите на кмета, хората в Славейно са възрастни и много се страхуват. "Отиват да пазаруват сутринта в магазина и се прибират в къщи. Имаше туристи през почивните дни, дошли да разгледат забележителностите край селото и като разбраха за мечката, веднага си тръгнаха“, допълни кметът.  

Той уточни, че щетите са установени от РИОСВ и човекът, чиято овца е изядена от мечката, ще бъде обезщетен, но има страх и паника сред населението.

"Трябва да се вземат мерки за тези стръвници, за да не правят бели и да създават проблеми на хората. Това е единствения човек с животни в селото и той ще се принуди да ги махне. Дано проблемът да се разреши, за да не се стигне дотам да се посегне на човек“, подчерта кметът на Славейно.

Той припомни, че преди около 10 години в близкото село Кутела, мечка уби човек.

Нели ГЕРГЬОВСКА