Учители по математика, информатика и физическо възпитание търсят образователните институции във Великотърновска област. Това показа справка на "Фокус“ със сайта на Регионалното управление на образованието, където излязоха и първите вакантни места. Няколко месеца преди началото на новата учебна година се оказва, че има нужда и от преподаватели по английски език. Въпреки, че учителската професия става все по-привлекателна сред завършващите, отново няма достатъчно кадри. Директорите търсят основно млади педагози, но в същото време държат да са квалифицирани и със стаж. Проблемът е по-сериозен в по-малките училища, извън областния център. През това лято има промяна и в тенденцията най-много да са местата за начални учители. Те са значително по-малко в сравнение с предходни години.

В ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица търсят учител по математика и информационни технологии. Същата позиция е обявена и в ОУ "П. Р. Славейков“, като там имат нужда и само от математик, учител по български език и литература, учител по музика и учител в група за целодневна организация на учебния ден.

В СУ "Бачо Киро“ в Павликени са обявили две вакантни места за преподаватели по английски език. В СУ "Емилиян Станев“ във Велико Търново – за учител по физическо и преподавател по народно пеене.

Няколко детски градини в региона също са заявили нужда от персонал.

В СУ "Владимир Комаров“ във Велико Търново търсят човек, който да завежда административната служба. Същата вакантна позиция е обявена и в ПХГ "Св. св. Кирил и Методий“ в старата столица.

На сайта на РУО има публикувани обяви за работа и в две български училища в чужбина – в Братислава /Словакия/ и Прага /Чехия/.

Луиза ТРАНЧЕВА