Масова кастрация на бездомни кучета започва в Горна Оряховица през новата година. Решението бе взето на среща между местната власт в железничарския град и ветеринарни лекари, предаде кореспондент на "Фокус". Основната тема бе ограничаване популацията на безстопанствени животни в Горна Оряховица и общината.

"Настаняването на животните в приют и последващата целенасочена работа, за да бъдат осиновявани, е най-добрият начин да се реши проблема със скитащите кучета и да се предотвратят прояви на агресия от някои животни. Това е единодушното становище на ветеринарите. В сегашната ситуация обаче, дори и куче, нападнало човек, няма къде да бъде държано в изолация, а по закон, след задължителните кастрация, обезпаразитяване и изследване за болестта бяс, се връща обратно на улицата“, обясни кметът Николай Рашков.

Ветеринарите обобщиха, че проблемът се е задълбочил много в последните две години. Те обясниха, че още на 7-месечна възраст женските кучета са достигнали физическа зрялост и започват да раждат, а малките на една майка могат да стигнат 9 на брой.

"Най-вероятно сме единствената община, в която има убит от кучета човек, от тогава мина почти година и никаква стъпка за справяне с проблема не е била направена – нито за приют, нито по кастриране“, каза пред присъстващите кметът Рашков и допълни, че още в първите дни на новата година в града ще започне масова кастрация на женски бездомни кучета.

Община Горна Оряховица планира и изграждане на общински приют за кучета, като вече се оглеждат терени.

"Масовото изхвърляне на домашни кучета, също е сериозен фактор за увеличаване на популацията“, посочиха ветеринарите. Затова кметът съобщи, че Община Горна Оряховица ще финансира кастрирането и на домашни кучета, чиито собственици искат да направят това, но не разполагат със средства.

Отскоро в града и региона тече и чипиране на бездомните кучета, което също е мярка срещу ограничаване популацията им.