Мащабна специализирана полицейска операция по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, пътната безопасност и ограничаване на противообществени прояви от и срещу малолетни непълнолетни е проведена в региона в края на миналата седмица. Контролът е осъществен както в големите населени меса, така и в малките.

По линя на пътна безопасност са проверени 159 моторни превозни средства и 194 шофьори и пътници. Извършени са 7 проби за наркотични вещества и 77 за алкохол. Установени са двама водачи – единият седнал зад волана след употреба на алкохол, а другият след употреба на наркотици. Съставени са 13 акта за установяване на административни нарушения и са наложени 34 глоби с фиш.

Връчени са множество електронни фишове за вече извършени нарушения.

По време на специализираната полицейска операция са проверени 21 питейни и увеселителни заведения, 11 игрални зали и множество лица, в това число и криминално проявени. В гр. Радомир и гр. Трън са установени общо шестима  малолетни и непълнолетни, които са били в заведения без придружител след 22:00 ч. Всички са предадени на родителите им, на които са съставени актове по Закона за закрила на детето. На собствениците на питейни заведения, допуснали малолетните и непълнолетните в локалите също са съставени актове за установяване на административни нарушения, където глобите варират от 2 000 до 4 000 лева. Издадени са и 19 разпореждания по чл. 64 от Закона за МВР на собственици и съдържатели на заведения и игрални зали, да не допускат малолетни и непълнолетни след 22,00 . и да не продават алкохол и тютюневи изделия на деца.

След сигнали на тел. 112 за силен шум от музика, в пернишките квартали "Хумни дол и "Христо Ботев“ служители от Първо РУ са съставили два акта за установяване на административни нарушения по  Закона за защита от шума в околната среда и са иззели музикални уредби, с които е нарушаван обществения ред.

Засиленият контрол продължава.