Мащабна полицейска операция с превантивни и контролни задачи се провежда днес на територията на област Силистра. Максимален брой униформени от пътна, териториална и охранителна полиция с правомощия по Закона за движение по пътищата извършват контрол в мобилни екипи и на няколко изградени контролно-пропускателни пункта. Със свои сили участва и Зоналното жандармерийско управление – Русе, съобщиха от ОДМВР-Силистра. 

Акцията се провежда във връзка с Деня без загинали на пътя – 18 септември, в рамките на Дните на безопасността на пътя 16-22 септември, организирани за девета поредна година от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL.

С цел ограничаване до минимум на предпоставките за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия са определени точки за контрол, съобразени по време и място с интензивността на движението. При пълна натовареност се използват всички технически средства. Следи се за спазване на правилата за движение както от водачите, така и от пешеходците по уличната мрежа в населените места.

Наред с контролната дейност полицейските служители изпълняват и задачи с превантивна насоченост. Те раздават на участниците в движението брошури с практически препоръки, свързани с безопасността на децата, изготвени от отдел "Пътна полиция“ при ГД "Национална полиция“ – МВР. Най-малките получават ранички с малки подаръци в слетлоотразителен цвят с логото на Националната полиция и надпис "Виж ме!“.

Инициативата има за цел да насочи вниманието на водачите към опазване живота и здравето на децата и във връзка със Седмицата за превенция на детската пътна безопасност, организирани от отдел "Пътна полиция“ при ГДНП, които тази година съвпадат с определените от ROADPOL Дни на безопасността на пътя.