Надали има варненец, който поне веднъж в живота си да не е посещавал това място. Място, в което няма значение, дали си момче, момиче, няма значение религията, знанията, уменията, и колко парички притежават мама или тате.

Това е Детския кът в Морската градина. Днес той е "герой“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

Морската градина е един от символите не само на Варна, но и на България. Почната като малък парк, проектиран от Антон Новак, през годините тя е растяла, обогатявала се е с различни атракциони, и за малки, и за големи.

Първите такива са били за големите – бирарии, заведения. Били оформени двата летни големи ресторанта - "Грозд" и "Златна котва". През 1939 г. по проект на главния архитект на града Георги Попов е създаден централният вход - колонада, какъвто го познаваме днес.

Годините на Втората световна война са спрели развитието на Морската градина. Така чак в средата на 1950-те бил оформен детския кът с люлките и езерцето, а във втората част на градината и лятна читалня.

По утвърден план били поставени осем нови чешми; на крайбрежната алея под Аквариума била построена нова чешма за минерална вода. Мястото от долната страна на моста при Алпинеума било преустроено и превърнато в езеро. Пак през тези години в сградата на бившето италианско консулство е бил устроен Военноморския музей, там където е сега, а година след това на 21 ноември 1957 г. бил открит корабът - музей "Дръзки". В горната част на Морската градина на 30 април 1961 г. била открита зоологическа градина. Първият й заселник бил мечокът Максим, подарен от моряците от есминеца "Г. Димитров". Близо до нея в ремонтираната бивша сграда на граничарите се поместил Природо-научния музей. Малко по-късно, през 1968 г., на мястото на стария летен театър е построена астрономическата обсерватория. На входа на Морската градина, след колонадата бил монтиран слънчев часовник, стилизирано изобразяващ излитащ лебед.

Вижте “Преди и сега“ от миналия път ТУК.