Абсурдът с къмпингуването продължава вече 20 години. Това заяви на кръгла маса по темата за регламентирането на този вид туризъм, провела се в столицата, кметът на Община Шабла Мариян Жечев, предаде репортер на "Фокус". Като представител на местната власт Жечев се занимава този проблем в продължение на два мандата. 

"Стигнахме донякъде. Много се радвам, че се работи по наредбата и тя се случва. Но тя е това, което към момента ще реши проблемите ни. Доколко е съвършена, времето ще покаже. Най-вероятно не е. Но към момента имаме пълно беззаконие. Затова нашият апел като местни власти е: по-добре регламент някакъв, отколкото липса на регламент. Защото това, което се случва в момента на север, е разграден двор. Мантрата, която ни спускат къмпингуващите, че те купуват от нашите магазини, не е вярна. 90% от отпадъците ни са от хранителни вериги, които ги няма на територията на общината. А 90% от тези 90%  са от хранителни вериги, които не са от територията на страната", коментира Мариян Жечев и допълни, че става въпрос за нов вид трансграничен отпадък. 

Свободното движение на хора в рамките на Общността рефлектира върху туризма и по-конкретно върху къмпингуването в Приморска Добруджа, която на север разполага с 40-километрова плажна ивица, дюни и природа, която приканва любителите на палатки, кемпери и каравани, но и създава големи проблеми - паркиране на скъпи коли насред пясъчните дюни и най-вече генериране на огромен обем от отпадъци, а средствата за тяхното събиране и извозване са от бюджета на морската община и достигат колосални размери. 

По думите на Мариян Жечев, пътят на този отпадък е дълъг - от територията на община Шабла първо до Претоварната станция в Балчик, сепариране там и след това транспорт до депото за битов отпадък край село Стожер. Всичко това струва пари и се добавя към дължимите такси към МОСВ. "Това всичко струва на нашата община над 200 лв. на тон. Годишно в тези зони се събира над 500 тона отпадък. И това го плащат всички наши съграждани", добави кметът на Шабла. 

Наредбата обаче засяга само територии, които са извън плажовете и морските дюни и в този контекст съществува друг проблем, каза още Мариян Жечев. Морски плаж "Крапец - север" е мястото, където в момента почти изцяло се случва къмпингуването. "Държавата я няма там в лицето на Министерство на туризма и Министерство на регионалното развитие. МВР трябва да санкционира къмпингуващите или хората, които са паркирали върху тези зони с каравана, кемпер или автомобил. Липсата на ясно картиране, на ясно обозначаване - кое, къде е забранено или разрешено, води до свободия", подчерта кметът на Шабла.

Той допълни, че след санкция на полицията съдът постановява, че гражданинът не е бил правилно информиран или въобще не е бил информиран, че е в нарушение. И така актът на МВР "пада". Ведомството плаща адвокатски хонорари, след което шефът на местната полиция забранява нейни служители да стъпват на местата с къмпингуващи, добави още Жечев. 

Жулиета НИКОЛОВА