На 8 октомври 2024 г. излиза новият роман от Мария Лалева "Пътища от огън“ (изд. Книгомания). Стилно оформеното издание от близо 550 с. излиза с мека и твърда подвързия, а дизайнер на "огнената“ корица е Тодор Манолов.

Премиерата на книгата в София ще се състои на 8 октомври от 18:00 ч. в зала 6 на НДК. А още от следващия ден писателката тръгва на турне из страната, за да се срещне с почитателите си и да представи "Пътища от огън“ в над 30 града. До края на октомври ще гостува в Асеновград, Пловдив, Сливен, Приморско, Бургас, Варна, Добрич, Балчик, Велико Търново, Ловеч, Сопот, Казанлък, Стара Загора, Нова Загора, Димитровград и Ямбол.

"Това е книга за войната, любовта и учителите. Войната вътре в човека и извън него. Войната като клада и въпрос, като изпитание и съдба, като последен шанс да поемем по пътя към доброто и Бога. Любовта във всичките ѝ човешки проявления – семейна, приятелска и романтична. Любов към родната земя и своите, любовта като път за израстване. Учител във всеки аспект и проявление на тази дума – буквален, духовен,  житейски“, споделя Мария Лалева.

"Пътища от огън“ ни запознава с героя Карим от Сирия – още от детството си той усеща необикновена връзка с огнената стихия. След тежко премеждие започва да проявява мистични способности. По време на бомбардировка губи семейство си. Остава сам с по-малката си сестра. Заради повелята на баща си бяга от войната в търсене на дом и мир. По пътя си към Западна Европа попада на българска земя, където ще преоткрие любовта, но ще се пребори ли с човешките предразсъдъци и догмите на обществото? Младият мъж приема избора на душата си да последва огнения път към нови и непознати духовни истини.

По пътищата на изгнаника Карим го очакват драматични обрати и срещи със странни противоречиви хора, които преобръщат съдбата му, предизвикват го да преосмисли себе си и собствените си представи за свои и чужди, за добро и зло, за вяра и религия, за Бога и дявола у човека, за саможертва и мисия, за любов и раздяла.

Пред очите му се разкрива непознат свят, а неочакваната му среща с любовта го провокира да надскочи предразсъдъците си, границите на кръвта, догмите и вярванията си. Младият мъж осъзнава, че войната винаги задава големи въпроси и те не могат да имат малки отговори. Това е книга за огъня, който човекът пали сам, за да изгори вчерашното си Аз – огън, пречистващ и нужен за израстването на душата.

Войната винаги задава големи въпроси и те не могат да имат малки отговори. Това е книга за огъня, който човекът пали сам, за да изгори вчерашното си Аз – огън, пречистващ и нужен за израстването на душата. Книга за огнените човешки пътища, по които съдбата ни води, за да спаси красивото, извечното, сияйното у човешкото същество.

Сред първите читатели на романа "Пътища от огън“ е журналистът Георги Тошев, чийто отзив стои и на гърба на корицата:

"Във време на разделение и омраза романът е опит да ни събере заедно, да ни успокои, че можем да живеем с другите. Бежанци тръгват по Пътя на личното спасение, за да преминат през Ада на човешкото отхвърляне, но и да намерят смисъл в приятелството с непознати.

След успеха на предишните два романа "Живот в скалите“ и "Пасиансът на архангелите“ Мария Лалева рискува. Тя провокира читателите си да открият лимитите на собствената си чувствителност и толерантност към другите.“