Известният български марионетист Теодор Борисов се представи с авторска премиера на сцената на видинския куклен театър. Спектакълът, наречен "Цирк Мираж", е своеобразно завръщане на родна сцена, от театъра от където е тръгнала моята професионална кариера преди повече от 25 години, сподели Теодор. Видинската публика познава работата на твореца от многобройните му изяви на открито през последните години в дунавския град по време на редица фестивали.  

Роденият във Видин артист е автор, режисьор, сценограф и майстор на куклите на конци в постановката. Музиката е на Оркестър Камиллокромо/ Camillocromo (Италия), художник е Теодора Обретенова. В спектакъла участват младите талантливи актьори - Наделина Камбитова и Красимир Кирчев.

Това е моето завръщане на сцената на видинския куклен театър, от където тръгнах преди четвърт век, сподели за "Фокус“ Теодор Борисов. Благодарен съм на моя първи учител и приятел директора на видинския куклен театър Поли Трифонова. Завърших Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", след това животът ме отведе по света. Специализирах в Австрия при големия марионетист Уилфред Попек и през 2008 година имах голямото желание и възможност, разбира се и късмет да съм вторият българин, който е работил в Ел Гранде театро Ла Фениче във Венеция като режисьор, изпълнител и сценограф, след голямата Райна Кабаиванска. Там имам 62 представления и  така влязох през "големите“ врати на италианската култура. През 2023 година бях номиниран за най-добър европейски марионетист от шейха на Саудитска Арабия, разказва за себе си Теодор.

Марионетистът е сред най-уважаваните и обичани артисти в Тунис, Мароко, Либия, в целия Арабския свят, където почитателите на театъра на марионетките са хиляди и неговите спектакли и участия събират многобройна публика. И не случайно в Арабския свят наричат Теодор Борисов – Султанът на марионетките.

Двете премиерни представления на "Цирк Мираж“ на видинска сцена заслужиха аплодисментите на възрастни и деца. Двама от най-талантливите млади актьори на видинския кукле news pic 2
© ДКТ-Видин
н театър - Наделина Камбитова и Красимир Кирчев, вдъхнаха неповторим живот на куклите на конци, с които излязоха на сцената. Истинско предизвикателство за актьорите бе първият досег с марионетките, с който те се справиха превъзходно. Актьорите за много кратко време овладяха седем кукли на конци, което е много трудно, сподели Павлина Трифонова, директор на трупата и допълни, че подобен спектакъл за първи път се реализира в България и се надява да пожъне успех. 

Художник на спектакъла е младият и талантлив творец Теодора Обретенова. А музиката на спектакъла е създадена и изпълнена от двама италиански музиканти специално за "Цирк Мираж“.

Музиката е едно наистина голямо събитие за кукления театър в България, каза Теодор. По музиката работи композиторът и един от музикантите на оркестъра "Камиллокромо". Това е циркова музика, която се изпълнява от оркестър, който оркестър пише музиката на момента, допълни Теодор. Затова артистът и творец покани публиката да гледа марионетния спектакъл за всички възрасти – "Цирк Мираж“.