"Шарена книга“ е наръчник, отразяващ опита ни за работа с потребителите по време на пандемия. Това каза по време на представянето на най-новото издание, дело на екипа на Сдружението, директорът Марионела Стоянова, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Бургас. Днес бяха представени резултатите от проекта "Шарена книга за служители и потребители на социални услуги за хора с увреждания“. Той се реализира от Сдружение "Социален център Бургас", с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания. По време на събитието присъстваха Севдалина Турманова, председател на Общински съвет – Бургас, зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, Мая Казанджиева – "Социални дейности, здравеопазване и спорт", както и издателят Румяна Емануилиду. Изданието е посветено на 10-годишнината на организацията.

"Идеята да създадем "Шарена книга“ възникна съвсем спонтанно в началото на тази година. Тогава традиционно Агенцията за хора с увреждания отправя покана за кандидатстване с проектни предложения. В рамките на компонент 3 от Методиката за интеграция и рехабилитация ние разпознахме факта, че сме допустим кандидат. Така решихме целият събран опит, който натрупахме по време на дистанционната работа през миналата година с нашите потребители, да обобщим и да издадем в един наръчник“, посочи директорът.

В книгата е включено изследване на психолога на Сдружението върху това как една внезапно настъпила криза, каквато е COVID пандемията, може да повлияе върху потребителите и служителите в социалните услуги.

"Решихме да поканим и г-жа Мая Казанджиева от Дирекция "Социални дейности“ към Община Бургас, която направи обзор на социалните услуги на територия на града и това как те се справят в условията на пандемия. В "Шарена книга“ включихме и дипломната работа на студента Анна Крушкова, която е член на Сдружение "Социален център“ от самото му създаване. Дипломната ѝ работа е на тема: "Използване на алтернативна комуникация при лица с говорни и физически нарушения“. Това са допълнителни средства за комуникация, които тепърва навлиза в сферата на социалните услуги и разчитаме, че именно тя ще допринесе за това този тип средства да се популяризират. Освен това, в наръчника подбрахме 25 от всички 58 занятия, които сме имали по време на дистанционната работа с нашите потребители“, добави Марионела Стоянова.

Втората част на изданието включва произведения – разкази, есета, стихове и други, на 7 от всички даровити потребители на социалната услуга.

Мария ПОПЧЕВА